2019-01-26

Kaip renkuosi daugiametes gėles savajam sodui

Kiekvieną sausį ateina metas, kai imu intensyviai dairytis po sodinukų augintojų puslapius. Priklausomai nuo planų, dėmesys krypsta arba į medžių ir krūmų, arba į vaismedžių, arba į daugiamečių gėlių pusę. Iš pastarųjų tarpo ką nors išsirenku kasmet. Pasodinus vaismedžių sodą ar iš sumedėjusių augalų suformavus sodo karkasą, pamatyti ir įvertinti sumanymo rezultatą užtrunka, tad ir pokyčiai nebūna nei dideli, nei dažni. O štai su gėlynais eksperimentams ribų nėra.

Metų bėgyje kriterijai gėlių pasirinkimui kito, tačiau išliko kertiniai principai - rinktis iš esmės tik daugiametes gėles, bei tas, kurios augtų esamomis sąlygomis. Iš pradžių magėjo išbandyti kone viską, vėliau ėmiau galvoti apie konkrečius gėlynus ir ką norėtųsi juose keisti, kokie augalai tam tiktų, kaip keisis sodas ir sąlygos jame, kur link krypsta mintys, galvojant apie sodo esmę ("big picture"). Apetitas metams bėgant ne visad slopsta, bet tikrai tampa kryptingesnis.

Kas man svarbu šiandien?
  • augalo tinkamumas tam tikrai funkcijai, pvz. ieškau gėlės, kuri savo žiedais praskaidrintų tylesnius periodus sode, ilgaamžiškesnio augalo stambesniais lapais priešakinei saulėto gėlyno linijai, augalų, tinkamų atsirandantiems pavėsingiems kampeliams ar pan.;
  • praktinės savybės, tokios kaip galimybė klestėti esamomis augimo sąlygomis (dirvožemio derlingumas, drėgmės ir šviesos kiekis), ilgaamžiškumas (nereikia dažno atnaujinimo), dekoratyvus vaizdas didžiąją sezono dalį, atsparumas ligoms. Ilgainiui ateina supratimas, kad pasirinkus mažiau priežiūros reikalaujančius augalus, su tais pačiais laiko resursais galima turėti didesnius gėlynų plotus, kas dažnai vizualiai yra efektyviau, arba numatytame gėlyno plote pasodinus "ilgai grojančius" augalus (ilgesnis žydėjimas, neprarandamas dekoratyvumas praėjus top-metui, išraiškinga lapija), nesunku pratęsti gėlyno traukos laikotarpį arba sukurti stipresnį efektą tam tikru metu;
  • tinkamiausias/geriausias variantas (jei kalba neina apie tam tikrų augalų kolekciją). Čia renkuosi vieną iš opcijų - arba pasisodinu savame sode kelis panašius augalus ir išsirenku savo favoritą laikui bėgant, arba pasirenku augalą remdamasi pasiekiama informacija. Atidžiai skaitau gėlininkų pateikiamus aprašus - "dažnai naudojama kraštovaizdžio dizainerių", "viena geriausių veislių", "metų augalas" dažnai žymi dėmesio vertą pasirinkimą. Naršyklėje naudojuosi vaizdų paieška, atkreipiu dėmesį, kaip augalas atrodo gėlynuose ar visu ūgiu (t.y. nepasitenkinu žiedų/lapų vaizdais iš arti). Vertingi kitų sodininkų-mėgėjų pasidalinimai asmenine patirtimi auginant vieną ar kitą augalą;
  • eksperimentas/pažintis. Net jei ieškau labai konkrečiai, peržiūriu beveik visą pamėgtų gėlininkų pasiūlą. Visad pasitaiko nepažįstamų augalų, kuriuos norisi ir verta išbandyti. Kartais eksperimento ištakos slypi perskaitytoje knygoje. Nutardama įsigyti augalą pažintiniais tikslais, atkreipiu dėmesį į jo poreikius, ar jis  gali bent jau toleruoti esamas sąlygas.
Šiemet buvau nusiteikusi padaryti pertrauką - eksperimentinis gėlynas užpildytas, augalų atsirinkta daugiau nei pakankamai, kad būtų galima toliau žaisti gėlynų dizainu. Smalsumo dėlei vis tik peržvelgusi katalogus "neišlipau sausa" - pirkinių krepšelyje 7 daugiamečiai žoliniai augalai.

Pirmiausia akis užkliuvo už vidutinio dydžio melsvės standžiais lapais. Pamačiau ir "užsikepiau" kaip reikia :) Kaip žinia, jau kelintą sezoną  pažindinuosi su augalais, kurie tiktų pavėsius besijaukinančiam sodui. Ekperimentiniame plotelyje auga keletas 30-40cm aukščio melsvių atspariais šliužams lapais. Iš jų ateityje planuoju pasilikti  labiausiai gėlyno vizijai tinkančias. O štai vidutinio ūgio melsvė - bus pirmoji.

Šaltinis: dariausgeles.lt

Galvojant apie pavėsingus kampelius krepšelyje atsidūrė ir vidutinio dydžio arunkas. Savame sode jau auginu aukštą rūšinį ir nedidelį, tinkantį priešakinėms linijoms, arunkus. Trečiosios veislės atsiradimas leistų ateityje sukurti pasikartojimus skirtinguose gėlyno sluoksniuose ar bent jau išsirinktį tinkamiausią iš jų. Arunkai,  kaip ir melsvės, ilgaamžiai augalai, tad į jų gretas dairausi nebe pirmas sezonas.

Šaltinis: dariausgeles.lt

Mūsų sodas trykšta spalvomis vasaros pirmoje pusėje, o vėliau prityla. Norėtųsi daugiau žiedų ir spalvų ir antrajai vasaros pusei bei rudeniui. Iš rykštenių tarpo veislę "Fireworks" pasirinkau atidžiau pasidairiusi po internete randamus vaizdus - sudarė elegantiškos, gražiai besižiūrinčios įvairiuose deriniuose gėlės vaizdą.

Šaltinis: dariausgeles.lt

Flioksas, kaip ir rykštenė, pasirinktas su viltimi praskaidrinti rudens link besiritančią vasarą. Iš gausaus flioksų būrio "Hesperis" atkreipė į save dėmesį praktinėmis savybėmis - tvirti stiebai, smulkūs ir natūraliau į gėlynus įsiliejantys žiedai, atsparumas ligoms.

Šaltinis: dariausgeles.lt

Pasirinktas sibirinis vilkdalgis palaikys kompaniją dar porai vilkdalgių eksperimentiniame gėlyne. Pastebėjau, kad mūsų sode gerai auga paprasti rūšiniai sibiriniai vilkdalgiai, o iš veislių prisitaiko retas kuris. Peržvelgdama sibirinių vilkdalgių pasiūlą visad atkreipiu dėmesį į tuos, kurie žydi gausiai, mažiau įmantriais žiedais. Viltis veislinių tarpe rasti geriausiai tinkantį mūsų sodui, neblėsta.

Šaltinis: dariausgeles.lt

Į vidutinio ūgio melvenes atkreipiau dėmesį perskaičius keletą knygų apie natūralistinį želdinimą. Jų naudojimas matricų pagrindui sudomino, taip pat akį glosto mono-blokais sodinamos šios žolės.  Pažintinio eksperimento tvarka pernai į sodelį atkeliavo "Edith Dudszus" ir  "Heidebraut". Šiemet prisijugs "Paul Peterson". Teoriškai mūsų sodo dirvožemis nėra joms idealus, tad ilgainiui, jei smalsumo genamas eksperimentas pasiteisins, tikėtina užsiliktų viena kuri nors veislė.

Šaltinis: dariausgeles.lt

Šio sezono pirkinių krepšelį papildžiusi miškinė lelija - penas sielai. Ji, žinoma, prisijungs prie miškinių lelijų kolekcijos.

Šaltinis: dariausgeles.lt

P.S. dėkoju gėlininkui Dariui Gusui, sutikusiam, kad puslapyje dariausgeles.lt publikuojama informacija būtų panaudota šiam įrašui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą