2019-03-16

Patikimieji: patagoninės verbenos

Patagoninės verbenos (Verbena bonariensis) pasirinkimas patikimųjų serijos įrašui iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti netikėtas. Augalas trumpaamžis, priklauso 8-ajai atsparumo šalčiui zonai, tad nors ir yra iš prigimties daugiametis, Lietuvoje auginamas kaip vienmetis. Patagoninės verbenos tampa nebegyvybingos esant -10 laipsnių pagal Celcijų temperatūrai, tačiau geba gausiai pasisėti. Toks apibūdinimas visiškai neatitinka manųjų prioritetų, pagal kuriuos paprastai renkuosi gėles savam sodui. Tad kurgi slypi šių gėlių žavesio paslaptis?

Verbena bonariensis
(Patagoninės verbenos)



Patagoninių verbenų stiebai aukšti ir itin šakoti, su mažais rutuliškais žiedynų skėčiais viršūnėse. Patys žiedeliai smulkučiai, blyškiai violetiniai. Aukštas, apie 120cm augantis augalas sudaro lengvą ažūrą. Dėl šios savybės puikiai įsipina tarp kitų augalų ir gėlynams suteikia taip trokštamo lengvumo. Pridėjus be galo ilgą žydėjimą (nuo vasaros vidurio iki pat šalnų) ir gausiai besilankančius drugelius - gausime kone tobulą ir nepakeičiamą gėlę.

Verbena bonariensis
(Patagoninės verbenos)



Patagonoines verbenas sėju į dėžutes namuose kovo mėnesį. Tenka kiek luktelėti sudygstant, tačiau daigumas iš ties geras. Yra tekę girdėti atsiliepimų, kad ne visad dygsta puikiai ir rezultatus pagerina stratifikavimas. Šylant orams daigelius dienomis išnešu į lauką. Į pastovią vietą gero sprindžio daigus perkeliu gegužės antroje pusėje praėjus šalnų pavojui. Pastebėjau, kad nuo sodinamų daigų dydžio priklauso ir žydėjimo pradžia. Pasėjus ankstėliau - žiedai startuoja jau liepos pirmoje pusėje, sėją nukėlus į balandžio pradžią žiedų tenka luktelėti iki liepos pabaigos. Jei ankstesniais metais gėlynuose verbenos jau augo, sulaukiama gausių savaiminių sėjinukų, tačiau jie išaugintųjų namuose nepasiveja ir gėlynus savo žydėjimu papildo kiek vėliau.

Patagoninės verbenos (Verbena bonariensis) gėlyne
liepos viduryje ir rugpjūčio antroje pusėje

Patagoninių verbenų metas - vasaros antroji pusė ir ruduo. Tuo metu jų nepastebėti gėlynuose neįmanoma. Savo gausiais žiedais ir savybe įsipinti tarp kitų gėlių gėlyną apjungia į vieną visumą. Patagonines verbenas sodinu tarpuose tarp viduriniojo ir galinio plano augalų. Specialiai vietos išskirti nereikia, pasodinus įpratuose tarpuose tarp daugiamečių gėlių verbenų stiebai visad randa kelią į viršų.

Patagoninės verbenos (Verbena bonariensis) gėlyne rugpjūčio mėn.


Patagoninės verbenos (Verbena bonariensis) gėlyne spalio mėn.

Mažai apsirikčiau pasakiusi, kad patagoninės verbenos dera kone visur ir su visais augalais. Tiesa, jos tinkamos auginti saulėtose, sausesnio ir lengvesnio dirvožemio gėlynuose. Praėjusį sezoną stebėdama jas sodelyje negalėjau atsidžiaugti itin lengvu varpinių žolynų ir patagoninių verbenų deriniu. Jei norėtųsi gėlyno, sukuriančio aliuziją į vilnijančią pievą, greičiausiai rinkčiausi būtent varpinių žolynų ir patagoninių verbenų derinį.

Verbena bonariensis, Achnatherum calamagrostis
(Patagoninės verbenos, virblės)

Gėlynuose puikiai dera ir su kitomis gėlėmis - katžolėmis, bobramuniais, varpotaisiais liatriais, kraujažolėmis, padeda gražiai į gėlyną įsilieti aukštaūgėms ir vėliau žydinčioms OT grupės lelijoms. Labiausiai mane žavi verbenų savybė suteikti lengvą šydą bei įnešti į gėlynus šiek tiek laukinio charakterio.

Verbena bonariensis, Anthemis 'E.C.Buxton'
(Patagoninės verbenos, bobramuniai 
'E.C.Buxton')

Verbena bonariensis, Liatris spicata
(Patagoninės verbenos, varpotieji liatriai)

Verbena bonariensis, Achillea ptarmica 'Perry's White'
(Patagoninės verbenos, čiaudulinės kraujažolės 
'Perry's White' )


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą