2019-05-26

Sodiname gyvatvorę

Didžiajame sode (kuris aprašytas ankstesniame įraše "Didžiojo sodo planas ir pirmieji patyrimai") palei dalį vienos kraštinės nutarėme pasodinti dvigubą priedangą iš siaurą lają turinčių šermukšnių 'Flan Rock' ir pilkųjų lanksvų 'Grefsheim'. Šermukšnius įkurdinom prieš pusantrų metų, o šį pavasarį ėmėmės lanksvų eilės sodinimo.

Lanksvos 'Grefsheim' pasirinktos neatsitiktinai. Savame kieme auginame vieną krūmelį, kuris kiekvieną gegužę apsipila gausiais baltais žiedais. Visgi pagrindinis argumentas šio augalo naudai - nereiklumas. Greičiausiai būtent dėl šios savybės lanksvos tokios dažnos ir naujai kuriamuose viešuosiuose želdynuose. Imponuoja ir smulki lapelių faktūra, išskirianti šį krūmą iš kitų.

Spiraea cinerea 'Grefsheim'
(Pilkoji lanksva 'Grefsheim'
)

Šįkart nutarėme išbandyti laiką ir jėgas tausojantį sodinimo būdą. Visų pirma, sode su virvės ir kuoliukų pagalba pasižymėjome apie 0,8m pločio ir 64m ilgio juostą. Vyras iš senos nebenaudojamos plastikinės vonelės įpjaudamas dugne skylę ir pritaisydamas pora karčių pagamino apsaugą, kad naikinant žolę pažymėtame plote nenukentėtų aplinkinė žolė. Darbavomės dviese: man tempiant apsaugą išilgai pažymėtos juostos, vyras purškė glifosatus įkišęs purkštuvo antgalį pro įpjautą vonelės dugne skylę.


Tiesa, purkšti savaite paskubėjome. Rodos, žolė jau buvo sužėlus, tačiau savaitės bėgyje paaiškėjo, kad ne visa... Procedūrą teko pakartoti.


Dar po savaitės ėmėmės sodinimo. Sodinukai augo konteineriuose (plastikiniuose vazonuose), tad dieną prieš sodinant gerai juos palaistėme ir sodinimo metu išimant iš vazonėlio kiek pakedendavome pakraščius idant  atpalaiduoduoti susisukusias šaknis.



Duobeles išrudusia velėna padengtoje žemėje kasėme kiek platesnes nei sodinuko šaknų ir žemių gumulas. Jas užpildėme žemėmis, sumynėme gruntą ir palaistėme.




Beliko mulčiuoti. Rinkomės lengviausiai prieinamą būdą - čia pat, sode, nupjautą žolę, kurios gana storu sluoksniu padengėme nurudusią juostą aplink pasodintą lanksvų eilę.


Per savaitę mulčas suslūgo. Šio sluoksnio turėtų pakakti pusei sezono, vėliau sezono bėgyje mulčą pagal poreikį papildysime.


Gera žvelgti į padarytą iš pažiūros imlų laikui darbą, ypač kai žinai, kad jam atlikti neprisireikė nei daug laiko, nei pastangų :)

5 komentarai:

  1. Ačiū už pasidalinimą. Taip pat galvoju apie šių lanksvų gyvatvorę. Koks atstumas tarp krūmelių?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1 metras, ateityje suaugus lanksvoms krūmai susilies į vientisą juostą. Bendra taisyklė, norint turėti vientisą krūmų juostą, būtų tokia: suaugusio krūmo plotis dauginamas iš 2 ir gauta sandauga dalinama iš 3. Lanksvų 'Grefsheim' atveju būtų 1,5m * 2 / 3 = 1m

      Panaikinti