2013-04-28

Du ir daugiau viename

Numatome naują plotelį dekoratyviesiems augalams. Tarkime, pagrindine tema tampa metų laikų kaita. Pradedame kurpti augalų-kandidatų sąrašą - reikia ir  įvairiu metu žydinčių augalų, ir spalvingais lapais rudenį, ir įdomios struktūros žiemą... Numatytas plotelis pasirodo per ankštas, o jį išplėsti nevisada yra kur. Tenka kažką aukoti arba pabandyti "sutaupyti" vietos pasirenkant augalus, kurie atitiktų prekybininkų šūkį "du viename". Tačiau du ne riba, galime rasti augalų, kurie savyje talpina ir daugiau. 

Paprastasis lazdynas "Red Majestic" gražiausias būna žiemą, kai matyti jo raitytos šakelės, bei pavasarį, kada ryškiausia bordo lapų spalva. Vėliau sezono metu lapų spalva tampa murzinesnė. Džiaugiuosi įkurdinus šį lazdyną netoli pagrindinio takelio, vedančio į namus - žiemą šio augalo garbanos patraukia dėmesį kiekvieną dieną.

Corylus avellana 'Red Majectic'

Šiuo metu sode žydėti pradeda paprastosios šilagėlės. Privalumų daug - mielu pūkeliu padengti žiedų pumpurai (taip jos saugosi nuo rytmečio šalnų), ankstyvas kamanes viliojantis žydėjimas, pūkučius primenančios sėklų galvutės, kurios puošnios apie mėnesį po žydėjimo, gražus žalių karpytų lapų keras iki pat vėlyvo rudens, nereiklumas dirvai. Dauginamos sėjant ką tik surinktas sėklas, pirktinių sėklų daigumas paprastai gana nedidelis. Jei norite nedideliais kaštais įveisti didesnį šių gėlių plotelį - įsigykite vieną kitą kerelį pradžiai ir sėkite patys vos tik sėklos subręs ir pradės pačios atsiskirti nuo mielų pūkučių.

Pulsatilla vulgaris 'Rubra'

Žemiau minimi augalai jau nekart girti šiuose puslapiuose. Trumpas priminimas apie juos.
Glotnioji medlieva 'Ballerina'  gegužės vidurio link žydi baltais žiedais, liepos pabaigoje galima raškyti skanius obuolėlius, rudenį lapai puošiasi raudonomis ir oranžinėmis spalvomis. Elegantiškas medelis.

Amelanchier laevis 'Ballerina'

Rojaus obelaitė 'Royal Beauty' žydi taip pat apie gegužės vidurį, raudoni obuolėliai lieka kaboti ir žiemą.

Malus 'Royal beauty'

Didysis vokarnis gegužės vidurį pasipuošia baltais žiedynais, kurie primena "kačiukus". Rudenį lapai nusispalvina geltonai, su oranžinės ir purpurinės spalvų priemaišomis.

Fothergilla major

Japoniniai šermukšniai žydi gegužės pabaigoje, rudenį nusispalvina vieni pirmųjų, sunokina uogų kekes.

Sorbus commixta

Abelijos žydi birželio mėnesį, kvapus žydėjimas tęsiasi maždaug apie mėnesį, rudens rūbas ryškiai raudonas.

Abelia mosanensis

Raudonlapis putinalapis pūslenis 'Diabolo' žydi pirmoje birželio pusėje, mėnesio pabaigos link vaisiai nurausta. Sudžiūvę vaisynai, kaip ir įdomi žievė, pagyvina krūmo vaizdą žiemą. Šaltuoju metų laiku krūme vis matydavau paukštukus, kurie, matyt, ir pasirūpino derliumi.

Physocarpus opulifolius 'Diabolo'

4 komentarai:

  1. Visiškai pritariu nuomonei,kad renkantis savo sodui augalus(ypač jei sodas nėra didelis), labai svarbu, kad šie daugiau mažiau visą sezoną būtų dekoratyvūs. Smagu ir naudinga gauti "du ir daugiau viename" :)
    Dar norėjau pasiteirauti kokio dydžio būna suaugęs paprastasis lazdynas "Red Majestic" ? Ar sparčiai jis auga ? Labai jau gražiai jis atrodo balto sniego fone :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kadangi sodelio lazdynui iki suaugėlio toli, tenka remtis internetu. Čia informacija skirtinga - minimi ir 2,5-3m, ir 3-5m. Pas mus neauga itin sparčiai, vistik priesmėlis. Sodinom prieš ketverius metus "kotelį su trim šakom". Šio pranešimo nuotraukose augalas trečiąjį sezoną po pasodinimo.

      Panaikinti
  2. Be galo patinka palyginamosios foto :) Ir nesvarbu ar tai būtų augalo amžiaus, ar spalvinis, ar dar koks kitoks palyginimas...
    Gražu :)
    Tiesa, norėjau paklausti kuo skiriasi japoniniai šermukšniai nuo galbūt mūsiškių? Ar jie atsparesni ligoms?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl ligų negaliu atsakyti, kadangi "mūsiškų" neauginu ir palyginti negaliu. Japoninius rinkausi dėl spalvotos lapijos rudenį. Auginu rūšinį ir "Dodong" japoninius šermukšnius, pastarasis mano akiai kur kas dekoratyvesnis už pirmąjį.

      Panaikinti