2013-09-01

Bijūnai: nuo nostalgijos iki praktikos

Rudenėjant tolumoj išgirstu gerves. Jų klyksmas toks nostalgiškas. Po minutėlės žvilgsnis iš tolių grįžta ir sustoja ties bijūnais. Ir nors į augalus paprastai žiūriu praktiškai, šios gėlės sodelyje turi šiokių tokių privilegijų. Apie jas kiek vėliau, o dabar tikriausiai maga sužinoti, dėl ko bijūnai šių privilegijų nusipelnė. Dažnai galima išgirsti kalbant, kad, girdi, bijūnai besą močiučių darželių gėlės. Suprask - morališkai pasenę. Bet būtent dėl sąsajos su brangiais žmonėmis jie man ypatingi. Mano močiutės neaugino itin daug gėlių, tačiau bijūnų jų darželiuose buvo. Ir vazose pamenu tik bijūnus. Kartą močiutė išlydėdama namo įdėjo bijūnų puokštę sakydama: "Imk, vaikela, pasimerksi, pasidžiaugsi." Ir nors sodelyje nėra anų močiutės augintų bijūnų, kiekviename pūstažandžiame bijūno žiede girdžiu savo šaknų aidą.

'Liubimaja'

'Sarah Bernardt'

'Solfatare'

'Lady Kate'

'Seedling Krasnovy'

'Serebrenij Velvel'

'Solange'

Nuo žiedų prie kerų


Rinkdamasi bijūnus savam kiemui vis tik nepamiršau ir praktinių dalykų. Dalis veislių įsigytos aprašymuose perskaičius apie tvirtus stiebus. Kadangi neturiu tikslo kaupti bijūnų kolekcijos, panorau išsirinkti geriausius iš turimų. Žiedams pasirodžiau besanti visiškai neišranki ir nekritiška, tad perėjau prie kerų stebėjimo. Dauguma augintinių vis tik išlaiko sunkias žiedų galvas ir jų nenusvarina iki pat žemės.

'Solange'

'Solfatare'

'Serebrenij Velvet'

Situacija kiek pasikeičia pasirodžius lietui. Vienų kerų žiedai labiau paklūsta žemės traukoms dėsniams, kitų kiek mažiau.

'Liubimaja' keras po lietaus

'Serebrenij Velvet' keras po lietaus

Skirtingų veislių elgsenos ypatumai lietaus akivaizdoje itin gerai matyti palyginus trijų bijūnų grupės nuotraukas  "... prieš lietų" ir "... po lietaus".

'Solfatare', 'Seedling Krasnovy', 'Serebrenij Velvet' kerai prieš lietų

'Solfatare', 'Seedling Krasnovy', 'Serebrenij Velvet' kerai po lietaus

Kero tvirtumu ir gražia forma nepralenkiami 'Seedling Krasnovy' bijūnai.

'Seedling Krasnovy'

Taip pat labai džiaugiuosi ir 'Serebrenij Velvet' keru - palijus stiebai nedaug tenusvyra ir keras primena vazos formą. Be to, abiejų veislių bijūnų žiedų spalvos gražiai dera tarpusavyje. Favoritai rasti, belieka pasirūpinti, kad šių bijūnų kerų būtų daugiau.

Bijūnų sodinimas


Įrašo pradžioje minėjau, kad bijūnai sodelyje turi privilegijų. Laikausi požiūrio, kad dekoratyviuosius augalus derėtų parinkti pagal esamas augimo sąlygas, o ne atvirkščiai. Vieninteliai bijūnai išimtis - ir nemenkas duobes kasu, ir komposto nepagailiu. Bet apie visą sodinimo procedūrą iš pradžių.

Tinkamiausias metas dalinti ir sodinti bijūnus nuo rugpjūčio vidurio iki rugsėjo vidurio. Taigi kaip tik dabar. Pradedu nuo vietos paieškos: reikalinga saulėta vieta, tinkamiausi vidutinio sunkumo priesmėliai ir priemoliai. Kadangi bijūnai vienoje vietoje gali augti 20 ir daugiau metų, svarbu gerai paruošti duobę sodinimui. Kasu 0,5m gylio ir kiek platesnes duobes. Tiek iškasus duobės dugne pasirodo smėlis, papildomo drenažo neprireikia - gausesnio lietaus vanduo tikrai neužsistovės.


Pusę duobės pripildau trąšia kompostine žeme, likusią dalį - žeme nuo dirvos pavirčiaus. Viską gerai perkasu bei gerai suminu, kad pasodinus augalą neįdubtų.


Žemė paruošta, numatyti atstumai tarp bijūnų 0,9m. Metas kasti ir dalinti kerus. Lapus nukerpu palikdama 15cm stimburius. Nuo kraštinių stiebų pamatavusi taip pat 15cm bedu kastuvą. Iškasu kerą.


Kad geriau matyčiau, kiek atsinaujinimo pumpurų yra ir kaip atrodo šaknynas, kerus nuplaunu.


Kerą aštriu peiliu dalinu į kelias dalis. Standartiniai sodmenys būna su ne mažiau kaip 3-5 atsinaujinimo pumpurais ir ne ilgesnėmis kaip 15cm šaknimis ar šakniastiebio dalimis. Kaip rašoma literatūroje, tokie kereliai greitai suformuoja naują stiprią šaknų sistemą.


Sodinu taip, kad virš atsinaujinimo pumpurų užsipiltų tik 3-5cm žemės. Tinkamas gylis labai svarbu - pasodinus per giliai bijūnai gali formuoti nedaug žiedų, o pasodinus per sekliai gali pakenkti šalčiai.


Pasodinusi palaistau, kad žemė geriau priglustų prie šaknų. Darbas baigtas. Tikiuosi jo vaisiais, o tiksliau - žiedais, džiaugtis daug metų.

4 komentarai: