2013-11-30

Žiedų kalendorius: dekoratyvieji lapuočiai

Net jei ir žinome, kad augalo žiedai nėra svarbiausi norint sukurti harmoningus augalų derinius, paprastai vistiek jiems skiriame itin daug dėmesio. Parenkant kas augs greta, kaip vieni žiedai keis kitus, neišvengiamai tampa svarbus žydėjimo laikas ir trukmė. Žinynuose paprastai nurodomas mėnuo ar du, kada žydi augalas. Tokia praktika natūrali: žydėjimo pražia gali skirtis priklausomai nuo pavasario ankstyvumo/vėlyvumo, šiltesni ar šaltesni orai vyravo. Lapuočių medžių ir krūmų žydėjimas su mažomis išimtimis dažniausiai trunka savaitę-dvi. Norint parinkti tuo pačiu metu žydinčius kaimynus, tenka stebėti ir fiksuoti realią žydėjimo seką ir trukmę. Seniai sodininkams skirtoje spaudoje esu aptikusi tokį kalendorių. Šiemet nutariau pabandyti sudaryti kuklų sodelio analogą ir pati.


Aukščiau esanti lentelė skirta dekoratyviesiems lapuočiams, augantiems mūsų sode. Ji apima tik gegužės ir birželio mėnesius, nes būtent tuo metu žydi dauguma puošnius žiedus turinčių medžių ir krūmų. Išimtys vos kelios: šviesioji (07 02 - 08 13)  ir šluotelinė (07 12 - 09 20) hortenzijos, bei sidabrakrūmiai, kurių čia tilpo tik dalis ilgo iki šalnų besitęsiančio žydėjimo.

Šis kalendorius nėra tikslus dėl kelių paprastų priežasčių:
  • sodelio augalai jauni, tad žydėjimo trukmė priklauso ir nuo to, ar augalas išskleidžia kelis pavienius žiedus, ar jau leidžia pasigėrėti gana gausiu žydėjimu;
  •  pirmą kartą bandant sudaryti tokį kalendorių iškilo nemažai elementarių klausimų. Ką laikyti žydėjimo pradžia:  pirmus pasirodžiusius žiedus ar jau tam tikrą "kritinę" žiedų masę, kuri daro augalą pastebimą? Kada fiksuoti žydėjimo pabaigą: pradėjus ruduoti daugeliui žiedų, o gal laukti paskutinio žiedo?
  • tai tik vienerių metų (2013-ųjų) kalendorius. Norint patikimesnių duomenų, reiktų apibendrinti keleto metų stebėjimus.
Sudėjusi stebėjimo duomenis į lentelę supratau, kad ji būtų informatyvesnė, įtraukus tokių orientyrų kaip kaukazinės slyvos, vyšnios, kaštonai žydėjimo stebėjimus. Įdomu būtų pasižymėti kitus augalų periodus: lapų sprogimą, uogomis pasipuošusio medžio laikotarpį ir pan. Na, bet grįžkime prie žiedų. Vien tik į lentelę kalendorinėje rudens ir žiemos sandūroje žiūrėti būtų liūdna, ar ne? Tad bent kelias akimirkas akimis prabėkime nuo gegužės pradžios iki birželio pabaigos...

Spiraea cinerea 'Grefsheim'

Amelanchier laevis 'Ballerina'

Fothergilla major

Malus 'Royal beauty'

Potentilla fruticosa 'Abbotswood'

Viburnum opulus 'Roseum'

Cornus alba 'Elegantissima'

Syringa vulgaris

Spiraea nipponica

Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet'

Weigela florida 'Nana Purpurea'

Weigela florida 'Nana Variegata'

Sorbus commixta 'Dodong'

Kolkwitzia amabilis 'Pink Cloud'

Abelia mosanensis

Philadelphus coronarius 'Aureus'

Spiraea nipponica 'Snowmond'

Physocarpus opulifolius 'Luteus'

Philadelphus 'Snowbelle'

... ir prašokę gausų gėlių žiedais laikotarpį stabtelėkime ties rodos dar visai neseniai žydėjusių hortenzijų žiedais.

Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Hydrangea paniculata 'Limelight'

4 komentarai:

  1. Dažniausiai trumpas tas lapuočių žydėjimas, tad kyla pagunda rinktis dar ir spalvotais lapais. Gali atsitikti, kad žalios spalvos kieme vasarą ne taip ir daug. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su sv. Kaledomis! Meiles ir silumos ir jusu namams..

    AtsakytiPanaikinti
  3. kaip man faina natūralumas.. tie sodai, augalai, gėlytės.. iš jų gaminami įvairūs kosmetiniai dalykai, hidrolatai, kaip nerealu pirkti ir naudoti tai, kas iš gamtos..

    AtsakytiPanaikinti