2014-06-01

Geltonai - mėlynas gėlynas II: pirmieji įspūdžiai po permainų

Praėjusių metų vasarą pasakojau apie pokyčius viename iš gėlynų (2013-08-15 Geltonai - mėlynas gėlynas). Po dvejų sezonų apmąstymų, persodinimų, koregavimų atėjo metas pirmiesiems įspūdžiams.

Džiaugiuosi pokyčiais geltonlapių/geltonspyglių augalų fronte. Atsisakius "kiaušinio trynio" geltonos spalvos tujų, liko ramesnių šaltesnių geltonos atspalvių sumedėję augalai: darželinis jazminas 'Aureus' (Philadelphus coronarius 'Aureus'), baltoji sedula 'Spaethii' (Cornus alba 'Spaethii'), tarpinis kadagys 'Pfizeriana Aurea' (Juniperus x media 'Pfizeriana Aurea'), raudonasis ąžuolas 'Aurea' (Quercus rubra 'Aurea'). Dabar žvelgiant į bendrą vaizdą nebesimato savo spalviniu niuansu nepritampančių augalų.



Gražiai suaugusiais augalais džiugina kairysis ilgo gėlyno kraštas. Šiame įraše matote nuotraukas, darytas prieš kelias dienas, t.y. paskutinėmis gegužės mėnesio dienomis. Kiek ankstėliau tikėjausi gana gausaus žemaūgių vilkdalgių (Iris (SDB)) žydėjimo, tačiau šalnos tarė savo svarų žodį. Žemaūgiai vilkdalgiai buvo pasirinkti dėl struktūriškų lapų, tad žvelgdama į gėlyną džiaugiuosi tinkamu sprendimu. Lūkesčius pilnai pateisino ir itin išraiškingus lapus turinčios pajūrinės balžos (Crambe maritima), kurios šiuo metu virš lapų iškėlusios baltų žiedelių debesis. Na ir, žinoma, pagyrų nusipelno sibiriniai vilkdalgiai - šio meto "vedantysis" augalas.




Fotografuojant centrinę gėlyno dalį teko šiek tiek pasitengti ieškant tinkamų rakursų, mat kol kas čia esama nemenkų žemės plotelių, nepridengtų augalais. Taip nutiko dėl paliktos vietos plėtimuisi rutulius formuojantiems darželionio jazmino 'Nana' krūmeliams (Philadelphus coronarius 'Nana') bei pamažu įsibėgėjantiems augti švelniesiems akantams (Acanthus molis). Atidesnis skaitytojas turbūt pastebės, kad nuotraukose nematyti česnakų 'Gladiator' (Allium 'Gladiator') burbulų. Ne, jie niekur nedingo, pasodinta ganėtinai gausiai, sudygo taipogi gerai, tačiau jų sąžalyną išskaidžius pavieniais svogūnais tik nedidelė dalis šiemet sukrovė žiedus, o ir sukrovusieji nukentėjo per šalnas.





Dešinysis lenktas gėlyno kraštas taipogi ganėtinai vešlus. Vertinančiam vaizdą žvilgsniui teužkliūva žiemai pasidavusių kraujažolių 'Credo' vietoje likusi tuštuma ir šiemet neitin išvaizdūs sidabrakrūmiai. Pastarieji, tikiuosi, dar suvešės, o kraujažoles arba sodinsiu pakartotinai arba pakeisiu kitais gėlyne augančiais augalais (atsikartojimų juk nebūna per daug, ar ne?). Na, o fotoaparatui leisiu parodyti gražiąją pusę nesakant visos tiesos.



Taigi, šiltų/šaltų geltonų atspalvių problema nebekankina, ritmui išgauti augalai atkartoti (daugumos grupelės pasikartoja 3-4 kartus), stambios faktūros augalai vykdo savo misiją pilnai, akys ilsisi neperkrautos pernelyg didele skirtingų augalų gausa. Kas toliau? Dabar matyti kelių "skylių" gėlyne problema, o kitos reikalingos nedidelės korekcijos paaiškės stebint šį kampelį likusio sezono bėgyje.

4 komentarai:

  1. Sėdėjau ir lyginau šių ir praeitų metų to paties gėlyno nuotraukas. Šiųmetinis išties ramesnis. O dėl mažesnio augalų asortimento ir be ryškios geltonos spalvos tujų malonesnis akiai. Pajūrinė balža labai gerai dera su katžolėmis ir vilkdalgiais (4 nuotrauka). O visas grožis ritme.
    Žaviuosi Jūsų darbštumu, atkaklumu ir tobulo rezultato siekimu !

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su tobulybės siekimu sudėtinga - tikslas kinta kaip ir skonis, suvokimas, norai :) Prie perpiešiamo galutinio paveikslo prisideda ir praktiniai "atradimai-suvokimai" sodininkaujant.

      Panaikinti
  2. Svarbiausia, rašydama iš patirties, padedate ir kitiems kurti savuosiuos žalius kampelius! Tikrai ne visi sodininkai orientuojasi į ritmą, tad Jūsų skaitiniai šiame kontekste įgauna dar didesnę reikšmę...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiugu, kad manoji patirtis einant bandymų ir klaidų keliu naudinga ir kitiems. Tikiuosi, kad ilgainiui mūsų šalyje gretos tų, kurie tinklaraščiuose dalinasi savo atradimais kuriant sodus daugės ;)

      Panaikinti