2015-02-08

Sodo planas (4 dalis)

Džiaugiuosi po paskutiniojo įrašo ("Sodo planas (3 dalis)") komentaruose užsimezgusia diskusija ir joje išsakytomis idėjomis. Daug peno apmąstymams, postūmių alternatyvioms versijoms! Šiandien sumedėjusių augalų sodinimo schema antrajai sklypo daliai. Tokia, kokia nugulė ant popieriaus lapo prieš kelias dienas, dar nepublikavus plano pirmajai sklypo daliai.

Čia pagrindiniais augalais taip pat pasirinkti
  • himalajiniai beržai (Betula utilis);
  • baltosios eglės (Picea glauca);
  • raudonieji ąžuolai (Quercus rubra)
Papildantys augalai jau kiti. Šių gojelių tema - spalvinga, išraiškinga žiema bei ruduo. Augalai ryškesni, charaktingesni, dekoratyvesni. Naudojami ne vien rūšiniai augalai:
  • mažalapė liepa (Tilia cordata) "Winter Orange";
  • cukrinis klevas (Acer sacharum);
  • pilkasis klevas (Acer griseum);
  • žaliažievis klevas (Acer tegmentosum);
  • šermukšnis (Sorbus) "Joseph Rock";
  • šermukšnis (Sorbus) "Flan Rock";
  • baltoji sedula (Cornus alba) "Siberian Pearls";
  • gausiažiedis kaulenis (Cotoneaster multiflorus);
  • šluotelinė hortenzija (Hydrangea paniculata) "Limelight" ar kita veislė.
Didesniajam gojeliui, esančiam sklypo kampinėje dalyje parinkti augalai su išraiškinga šakų spalva - baltakamieniai beržai, rausvai rudi pilkieji klevai, sedulos raudonomis šakelėmis, žaliažieviai klevai, žiemą išryškėjančiomis oranžinėmis šakelėmis liepa. Rudeniui stiprų charakterį suteikia nuraustantys ir kontrastingas geltonas uogas vedantys šermukšniai "Joseph Rock".


Ties dešiniąja sklypo kraštine palei keliuką į kitą sklypo dalį išrikiuoti tomis pačiomis dekoratyviomis savybėmis pasižymintys, tik siaurą lają turintys šermukšniai "Flan Rock".

Mažesnysis gojelis, prigludęs prie skritulio formos erdvės, orientuotas į spalvingas uogas ir žiedus - atkartoti šermukšniai "Joseph Rock", jiems į kompaniją parinkti gausiažiedžiai kauleniai.

Dvi atskiras zonas padeda formuoti šluotelinių hortenzijų grupelės ties juodosios pušies soliteriu. Jų dideli rusvi žiedynai žiemą papildys kampinio gojelio spalvų gamą, o vasaros antroje pusėje ilgai džiugins žiedais.

Sudėjus greta pirmosios ir antrosios sklypo dalies sumedėjusių augalų sodinimo schemas išryškėja sklypo skirstymas erdvėmis, numatytosios judėjimo kryptys. Siekta sukurti sodą su miško atspindžiais formuotuose gojeliuose. Tik, lyginant su natūralia gamta, kur kas išraiškingesnais ir ryškesniais niūriausiu metų laiku. Lyg dekoratyvesnė miško versija, tarpinis variantas tarp natūralizmo ir stipraus dekoratyvizmo.


Vertinant planą iškyla tie patys klausimai:
  • ar pakankamai išgryninta pagrindinė idėja, ar ji jaučiama sode;
  • ar nepakaktų mažesnio augalų rūšių skaičiaus norimam tikslui pasiekti, kurių augalų vertėtų atsisakyti;
  • ar nepažeisti svarbiausieji augalų komponavimo principai;
  • kokiems sprendimams vidinis intuityvus balsas sako "ne".
Pratęsiam diskusiją?

6 komentarai:

  1. Man augalų atrodo daugoka. Kiekvieno iš jų aprašymas yra žavus, bet kad tos gerosios savybės (spalva, uodos) išryškėtų, reikia gana neutralių kaimynų. Dabar choras vien iš solistų :)
    Antrajame plane man abejonių kelia didžiosios pušys. Suprantu, kad idėja jas atkartoti, tačiau dabar jos priglaustos prie gojelio, tad nežinau, ar tas atkartojimas tikrai pavyks.
    Ir dalinimo į apskritimus aš ne visai suprantu - čia intuityvus ne:). Žinau, kad taip rekomenduojama planuoti ilgus ir siaurus sklypus. Bet šiuo atveju tai didžiulė erdvė, kuriami miško gojeliai, todėl man norisi priešintis taisyklingoms formoms.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nuo augalų revizijos matau neišsisuksiu :)
      Noriu pasidalinti pora vaizdų nuorodų, kur du (o tai dar ne choras) solistai sudaro gražų derinį:

      https://www.rhs.org.uk/getmedia/420c0a73-9faa-4e52-98e7-e92d770f6cca/Winter-garden-acer-and-betula_940x627.jpg?width=940&height=627&ext=.jpg

      https://c2.staticflickr.com/6/5129/5302881429_5725a22f9a.jpg

      Ačiū už pastebėjimą dėl didžiųjų pušų - apie tai nebuvo šmėstelėjusi mintis.

      Linijos ir formos. Mėgstu aiškų, atpažįstamomis formomis pagrįstą sodo išplanavimą su laisvesniu augalų išdėstymu jiems skirtuose ploteliuose. Apskritimas - mano favoritas. Aiškumo, tikslumo poreikis kyla iš vidaus. Sukurti laisvo išplanavimo sodą būtų nemenkas iššūkis. Pabandyti, žinoma, verta. Gal netikėtai iš to išeitų kas nors "valgomo" :)

      Panaikinti
  2. 1. Tema yra miško atspindžiai. O kas yra miškas? Ar tik medžiai? O kuo tada skirsis nuo parko mieste? Nuo želdyno mieste ar medžių grupės?
    2. Mažiau yra daugiau:) Kaip žinia:)
    3. Apie solistus chore jau minėjo Aistė..man vistiek toks jausmas, kad nori augalų kolekciją patalpinti:))
    4. Jei aš plane žiūriu į pvz. pirmą apskritą aikštelę, tai matau, kad jos ribas sudaro trys obelys, hortenzijos, pušis, šermukšniai ir kauleniai. Ar ta apskritimo forma turi prasmę, jei realybėj linija bus nubrėžta 4 skirtingom spalvom, storiais ir simboliais...ar vieningumo nepritruks? Ir kas bendro tarp tų medžių masyvų? Kas juos sieja?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai, ka Jūs sugalvojote- įspūdinga! Bet kuriuo atveju, ne kiekvienas turi galimybę apželdinti toookį plota! Jūsu mintis- ryški. Tai yra iššūkis! Vienintelis dalykas, ko man trūksta, tai krūmynu po medžiais. Ir, atkreipkit dėmesį- jūsu nurodytose nuotraukose- medžiai be lapu. Kaip tai atrodys, kai viskas sulapos? Matysit tik priekine linija. Jei norit šviesumo- tada medžiai per tankiai suplanuoti.
    Šiandien radau Jūsu bloga ir kaip knyga perskaičiau iškart:) Jūs šauni.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, kad užsukot, skaitėt, nelikot nuošaly ir palikot atsiliepimą :) Sodas, kiek pakoregavus pirminį čia matomą planą (pamažinta augalų įvairovė), pradėtas įgyvendinti. Džiaugiuosi kiekvienu išsakytu požiūriu, tai leidžia pamatyti sodą kitu kampu ir dar kartą apgalvoti įvairius aspektus. Ačiū!

      Panaikinti