2017-07-02

Sodelio atspindžiai: birželis - liepa '2017

Poros metų tyla tinklaraštyje, laimei, nevirto tyla sodelyje. Jis toliau auga ir keičiasi. Grįžti prie dalijimosi mintimis apie sodą brendau viduje jau kurį laiką. Be to, pastarąjį pusmetį sulaukiu nemažai elektroninių laiškų iš sodelio skaitytojų. Tai, kad nepamiršote (ar atsitiktinai atradote) ir noriai skaitote, tapo paskata paimti į rankas fotoaparatą ir užfiksuoti sodelio akimirkas.

Pradėkime nuo ten, kur sustota prieš pora metų. Dabar kaip tik pats miškinių lelijų (Lilium martagon) žydėjimo metas. Jų kolekcija per pastaruosius metus veislių skaičiumi nedidėjo, tačiau laikas puikiai atrinko tas veisles, kurios auga be problemų. Išryškėjo veislių skirtumai ne tik žieduose, bet ir  kerų augume, dauginimosi greityje.

Miškinės lelijos ir astrancijos
(Lilium martagon, Astrancia major
'Abbey Road', Astrantia maxima)

Šiuo metu sodelyje vešliausios augalų kompozicijos poilsiui skirtose zonose. Nors pagrindiniai žydintieji augalai išliko tie patys, tačiau daugiamečių gėlių asortimentas pamažu keičiasi. Daugėja ilgaamžių gėlių dalis, t.y. tokių, kurios gana ilgai gali augti vienoje vietoje neatnaujinant kerų. Joms įsiaugti reikia laiko, tačiau vėliau kantrybė atsiperka. Šiemet vidinio kiemelio gėlyne šios gėlės dar nėra pastebimos, tad pirmu smuiku groja gojiniai šalavijai.

Gojiniai šalavijai 'Snow Hill', 'Caradonna'
(Salvia nemorosa 'Snow Hill', 'Caradonna')

Gojiniai šalavijai 'Ostfrieseland', 'Amethyst',
vilnotosios notros 'Helen von Stein', kristofo česnakai,
lazdynas 'Red Majestic'
(Salvia nemorosa 'Ostfrieseland', 'Amethyst', Stachys lanata 'Helen von Stein',
Allium christophii, Corylus avellana 'Red Majestic')

Gretimoje poilsio zonoje žydi gausiai kamanių ir bičių lankomos katžolės. Čia iš ilgaamžiškesnių gėlių jau nemažai metų auga sibiriniai vilkdalgiai ir pagaliau pastebimi tapo akantai. Jų žydėjimas prasidės vėliau, tačiau įspūdingi išraiškingų sodriai  žalių lapų kerai traukia dėmesį.

Katžolės 'Walker's Low', vilnotosios notros 'Helen von Stein', švelnieji akantai, 
sibiriniai vilkdalgiai, citrininės viendienės
(Nepeta 'Walker's Low', Stachys lanata 'Helen von Stein', Acanthus molis,
Iris sibirica, Hemerocallis citrina)

Laikas puikus sodo sąjungininkas. Prieš devynerius metus pradėjome praktiškai nuo plyno lauko. Visus medelius ir krūmelius sodinome "rykštelėmis". Dirvožemis priesmėlis, tad greito medelių augimo negalėjau tikėtis. Dabar pamažu pradeda ryškėti sodo tūriai, kuriuos stengiausi formuoti sumedėjusių augalų pagalba. Nors vis dar labai sunku fotografuoti sodą išvengiant į kadrą papuolančių gretimų sklypų pastatų (kaimynų privatumą norisi saugoti ir gerbti), tačiau rakursai, kuriuose jaučiama bręstančio sodo iliuzija, glosto širdį.




3 komentarai:

  1. Kaip smagu vėl sulaukti įrašų! Atrodo, kad tinklapiai išeina iš mados ir daug "sodinio" gyvenimo persikelia į Facebook'ą. Tačiau ten tiesiog vaizdų ir akimirkų srautas, o tokie tekstai ir kadrai padeda pajusti visumą, lengviau matyti sodo vystymosi chronologiją. Būtinai rašykite :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atėjau pasisveikinti ir pasidžiaugti nauju įrašu :) Labai gera matyti paaugusį ir dar labiau išgražėjusį Jūsų sodelį ! O miškinių lelijų grožis koks ! Pasaka! Ir aš jungiuosi prie Aistės komentaro su palinkėjimu - rašykite !

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš taip pat labai džiaugiuosi sulaukusi Jūsų įrašo. Labai įdomu stebėti sodelio vystymosi dinamiką :-). Sėkmės Jums!

    AtsakytiPanaikinti