2017-08-27

Patikimieji: švelnieji akantai

Pastarųjų metų atradimu drąsiai galėčiau įvardinti akantus. Per paskutinius pora metų galėjau įvertinti visus jų  privalumus, mat kerai per kelis metus suaugo ir augalas pilnai atsiskleidė. Dabar, rugpjūčiui einant į pabaigą, vis dar džiaugiamės akantų žiedynais. Ir šis džiaugsmas tęsiasi jau virš mėnesio.

Acanthus mollis (švelnusis akantas)

Nuotraukose matomi akantų kerai pasodinti skurdžiausiame savo augimo sąlygomis gėlyne. Viršutinis sluoksnis dėka kasmetinio mulčiavimo kiek dosnesnis augalams, tačiau iškart žemiau "liesas" priesmėlis, vietomis su užuominomis į smėlį. Vieta saulėta. Akantas pasirodė besąs nereiklus augalas. Jokios papildomos priežiūros - tik įprastas pavasarinis ravėjimas, vėliau mulčiavimas ir praėjusio sezono likučių pašalinimas vėlyvą rudenį ar ankstyvą kitų metų pavasarį. Kartais sausesniu periodu nugeltonuoja vienas kitas lapas, bet juos pašalinus bendras augalo dekoratyvumas nenukenčia. Šiuo metu gėlyne 10 akantų kerų, visi jie pasodinti prieš ketverius metus išskaidžius dalimis turėtą vieną vidutinio dydžio kerą. Sodinant reikia numatyti, kad suaugęs keras bus išties didelis - užims daugmaž 1x1m dydžio plotelį.

Akantus rinkausi dėl struktūriško kero ir lapų, kurie sukuria atsvarą smulkios faktūros gėlėms nedideliais lapeliais. Akantai turi ir kitų privalumų - tai ilgaamžiai augalai, kurie ilgai gali augti vienoje vietoje nepersodinami. Augalas dekoratyvus visą sezoną - pavasarį sužėlęs keras išlaiko gražią struktūrą visą šiltąjį sezoną, žydėjimas ilgas, o sudžiūvę statūs žiedynai dekoratyvūs ir žiemos metu. Reikia labai nedaug priežiūros - jokių specialių poreikių, puikiai stelbia piktžoles.

Acanthus mollis (švelnusis akantas )

Pasodinusi nedidelius akantų sodinukus tarpuose įkurdinau dekoratyviuosius česnakus 'Gladiator'. Pirma mintis buvo, kad kol kerai įgaus savo matmenis, bent pavasariais nebus liūdna. Tačiau sprendimas pasiteisino ne tik kaip laikinas. Česnakai labai ankstyvi, kai jie startuoja, akantų dar nebūna matyti. Vėliau, kol česnakai ruošiasi žydėjimui, ūgteli ir akantai. Žydėjimo metu česnakų lapai ima gelsti, juos ima pridengti didėjantys akantų kerai. Šiame procese būna maždaug savaitės ar pusantros laikotarpis, kai matoma "virtuvė" su rundančiais česnakų lapais. Tačiau juos patrumpinus ir kiek paguldžius vaizdas iš toli beveik be priekaištų.

Allium 'Gladiator', Acanthus mollis
esnakas 'Gladiator', švelnusis
akantas)

Sužavėta akantų architektūriškumu ir nereiklumu nutariau juos atkartoti ir vidinio kiemelio gėlyne. Sąlygos čia kiek skiriasi nuo anksčiau aprašyto gėlyno. Žemė, nors ir priesmėlis, derlingesnė. Dalį dienos (apie vidudienį) krinta šešėlis nuo užnugaryje augančių tujų, vakare nutįsta ilgi pastatų šešėliai. Pirmieji metai parodė, kad šviesos pakanka, kerai išlaiko formą, neišstypsta. Bus įdomu palyginti akantus skirtingomis augimo sąlygomis dar po poros metų, kai subujos.

Jei akantui sode patiks, esu tikra, kad jį norėsis atkartoti. Šis augalas išties to vertas! Pasodinus keletą kerų gaunamas stiprus vizualinis efektas su minimum pastangų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą