2017-09-10

Olandijos sodai: Tuinen Mien Ruys

Mien Ruys (1904-1999) - olandų landšafto ir sodų architektė. Jos eksperimentinis sodas, esantis Dedemsvaart (Olandija), sudarytas iš 30 mažesnių eksperimentinių sodelių. Jie sukurti eksperimentuojant su erdve, jos panaudojimu, dizainu, augalais bei jų deriniais. Būsimoji dizainerė augo apsupta daugiamečių gėlių. Jos tėvai įkūrė daugiamečių gėlių augyną, kuris ilgainiui tapo žinomas ir už Olandijos ribų. Mien Ruys gana anksti pradėjo dominti ne pats augalų auginimas, bet kaip juos panaudoti sodo erdvėse. Mien Ruys  eksperimentiniai sodai Dedemsvaart kurti viso jos gyvenimo metu, tad atspindi skirtingo laikmečio aktualijas sodo dizaine ir kintantį pačios dizainerės požiūrį.

Vienas ankstyviausių eksperimentų - sodas, kurio viename šone banguota mišri krūmų gyvatvorė, o kitame šone - saulėtas 30 metrų ilgio ir 4 metrų pločio angliško stiliaus gėlynas. Jį nuo vejos skiria takelis. Iš kitos pusės prie takelio vienur kitur priglunda nedidelės daugiausia varpinių žolynų grupelės.

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Toliau keliaujant per sodą patenkama į miškingą sodo dalį. Vienur vizualiai vyrauja laukinė gamta (tik atidžiau pažvelgęs supranti, kad veši stropiai parinkti augalai), kitur labiau jaučiamas dizainerės prisilietimas.

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Man vieną didžiausių įspūdžių paliko miškingoje eksperimentinių sodų dalyje esantis taisyklingas vos kilstelėtas apskritimas, užpildytas minkštu samanų ir kiškio kopūstų paklotu. Aplink eina takelis, kurio pakraščiuose pastatyti keli suoleliai ramiam atokvėpiui. Erdvę supa rododendrai ir aplink plytintis miškas.

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Mien Ruys eksperimentiniuose soduose vyrauja aiškios linijos - tiesios, įstrižos ar apskritimai. Dizainas alsuoja paprastumu ir švarumu. Ją galima būtų laikyti funkcionalizmo atstove. Tačiau priešingai, nei nemaža dalis jos amžininkų, ji nemanė, jog daugiametės gėlės sode tėra "bereikalinga dekoracija". Paskatinta savo sutuoktinio sukūrė vadinamą "standartinių daugiamečių gėlynų" sodą. Jame pagal įvairias galimas augimo sąlygas parinkti patvarių daugiamečių gėlių deriniai. Čia atsispindi Mien Ruys mintis, kad sodo priežiūros paprastumą lemia esamoms sąlygoms tinkamai parinkti augalai.

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Mien Ruys eksperimentavo ne tik su augalais, bet ir su medžiagomis. Vienas labiausiai patikusių dizaino sprendimais sodų - įgilintas sodas. Jame naudojami pabėgius primenantys medžio tašai. Nors šiame sode nėra didelių aukščių skirtumų, tačiau tiesių linijų ritmika sodui suteikia daug šarmo.

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Vaikštant po šiuos eksperimentinius sodus neapleido mintis, kad pasitelkus stiprią dizaino idėją labai paprastomis priemonėmis gaunamas stulbinamas efektas. Kitoje šviesoje pamačiau medžius. Pavieniai, panaudoti tinkamoje vietoje kaip akcentai ar ašis, kurią ypatingą nuotaiką. Gaila, kad jos nepavyko "pagauti" nuotraukose.

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Sode naudojama nemažai dekoratyvinių žolių . Pavieniai kerai žvirgždo plote atviroje erdvėje, griežta eilė greta taisyklingų formų vandens telkinuko, išskirtas didesnis plotas centrinėje eksperimentinio sodelio dalyje su aliuzija į pievą. Ne visi šie sodai kurti pačios dizainerės, tačiau labai džiugu, kad Mien Ruys nenuilstamas noras eksperimentuoti gyvas kolegų darbuose.

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Sodo erdvės papildomos moderniomis skulptūromis, kurios suteikia išbaigtumo.

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Tuinen Mien Ruys, Olandija

Paskutiniojoje nuotraukoje (viršuje) esantis sodas puikus pavyzdys, kaip nesunkiai tradicinis lietuviškas sodas (obelys + gausi paprastų gėlių lysvė + pora kartų per sezoną nupjaunama pieva) gali paprastų sprendimų dėka įgauti modernų pavidalą. Gabalėlis griežtai karpomos gyvatvorės, tiesus takelis, kelios ryškiai nudažytos sodo kėdės, abstrakti skulptūra.

Patiko, kad sode pakankamas informacijos, prieinamos lankytojams, kiekis. Per sodą palydi rodyklės (tad tikrai nieko nepraleisite). Kiekvieno iš 30 eksperimentinių sodų atsiradimo istorija bei sprendimai aprašomi lankytojui pasivaikščiojimui per sodą suteikiamame buklete. Tiek pačiam lankytojų centre, tiek internetu, galima įsigyti eksperimentinių sodų augalų planus, kiekviename sodelyje yra specialūs stulpeliai, kuriuose rasite spalvotas naudojamų augalų nuotraukas su pavadinimais. Entuziastingiausiems - galimybė įsigyti knygą bei filmą.

Eksperimentinį Mien Ruys sodą palikome su mintimi, kad sodas - tai procesas. Pati dizainerė yra išsakiusi mintį, kad sodas niekada nebūna pabaigtas. Kai sodo lankytojai, matydami ją sėdinčią ir besidairančią savame sode klausdavo, ar ji juo mėgaujaisi, ji atsakydavusi galinti pamatyti tik klaidas. Vis dėlto, Mien Ruys sukurti eksperimentiniai sodai tarsi nepavaldūs laikui. Daugelis dizaino idėjų  nesunkiai gali rasti vietą ir šiuolaikinėse erdvese. Genialumas slypi paprastume.

1 komentaras:

  1. ir sodas turi būti funkcionalus, ne tik pažiūrėti į jį, bet turėti ir kur pabūti, tai zona su stalu ir kėdėmis turi būtinai būti, kaip straipsniuke aprašyta. super kedziurojus.lt

    AtsakytiPanaikinti