2017-10-08

Lelijų fasciacija, kas tai?

Šiemet sodelyje mane nustebino bent kelios miškinės lelijos sujuostėjusiais stiebais ir gausiomis žiedų kekėmis. Šis reiškinys vadinamas fasciacija, pats terminas kilo iš lotyniško žodžio "fascis", reiškiančio ryšulį. Augimo kūgelyje įvykus pokyčiams lelijos stiebai suauga į vieną, tarsi į ryšulį. Kiekvienas stiebas ryšulyje auga toliau ir krauna žiedus. Rezultatas - neįpastu žiedų skaičiumi pasižymintis augalas. Žiedai paprastai būna smulkesni nei būdinga tam tikrai lelijų veislei ar rūšiai. Tiksliai nurodyti, kas sukėlė fasciaciją, sunku. Tai gali būti mikroskopiniai organizmai (virusai, bakterijos, grybeliai, fitoplazmos, nematodai), šalnos, graužikai, mechaninis svogūnų pažeidimas.  Fasciacijos  reiškinys būdingas ir kitiems augalams, pavyzdžiui kaktusams. 

Lilium martagon 'Jago'

Vienur rašoma, kad jau kitais metais lelija išaugina kelis stiebus, kitur, kad iš dukterinių svogūnų išauga veislei būdingos lelijos be suplokštėjusių stiebų. Prieš keletą metų mūsų sode augo azijinė lelija, kurios tas pats svogūnas kasmet sukraudavo įspūdingą žiedų "puokštę". Dukteriniai svogūnėliai augdavo įprastai, kaip būdinga veislei.

Lilium (Asiatic) 'Netty's pride'

Paprastai suplokštėjęs stiebas žada neįprastą masinantį reginį, tačiau kai kurie paskiri atvejai nebūna itin žavūs:









Kadangi anksti pavasarį išlindusias miškines lelijas pas mus buvo smarkiai pakandusios šalnos, labiausiai tikėtina hiotezė, kad būtent ji ir nulėmė net kelių sujuostėjusių lelijų pasirodymą. Ar pasirodys "šimtažiedės" kitąmet? Pamatysim.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą