2018-02-02

Laiko ženklai: šiaurinis gėlynas

Namo šiaurinėje pusėje esančiam gėlynui tai bus pirmasis sodelio tinklaraščio įrašas. Dabar matomą formą paskirtas plotelis įgavo 2014 metais. Prieš tai čia žaliavo žolytė su įsiterpusia nedidele kadagių ir gėlių kompozicija. Didėlesnis gėlynas čia užgimė dėl keletos priežasčių:
  • norėjau atskiro dalį dienos užpavėsinto augyno savajai miškinių lelijų kolekcijai;
  • esama gėlių kompozicija neturėjo ryšio su aplinka, buvo tarsi "pamestinukė";
  • stebėdama sodą priėjau išvados, kad reikalinga numatyti  sode bent dvi pasisėdėjimo vietas, kad ramiam poilsiui su šeima ar draugais didžiąją dienos dalį būtų galima rinktis arba saulėtą, arba pavėsingą kampelį. Kadangi pirmoji vieta (terasa) numatyta rytinėje namo pusėje, antrąjai puikiai pritiko šiaurinė pusė.
Prie namo numatėme pusapvalę pasisėdėjimo aikštelę ir jai skirtą plotą apsupome gėlynu, pereinančiu į miškinėms lelijoms dedikuotą plotelį. Iš sumedėjusių augalų čia karaliauja jazminai, šermukšniai ir seniau sodinti kadagiai 'Mint Julep', kurie po truputį baudžiasi užimti daugiau erdvės, nei numačiau juos sodindama.

Sumedėjusių augalų schema, 2017m. rugpjūčio mėn.

Pirmuosius pora metų gėlynas atstojo eksperimentinį plotelį - čia išbandžiau pirmuosius pavėsingų vietų augalus: arunkus, rusmenes, telimas, astilbes, notras, astrancijas, draikas. Netrukau pastebėti, kad tik dalis gėlyno gauna daugiau šešėlio, kita dalis kone visą dieną maudosi saulės spinduliuose. Taip gimė mintis gėlyną sibirinių vilkdalgių (Iris sibirica) juosta simboliškai padalinti į dvi dalis.

Sodinimo schema, 2017m. rugpjūčio mėn.

Praėjusį sezoną persodindama gėlyną saulėtesnėje pusėje įkurdinau katžoles 'Walker's Low', mat būtent toliau erdvėje yra geltonai-mėlynas gėlynas, kuriame veši tiek katžolės, tiek sibiriniai vilkdalgiai.

Snapučiai 'Rozanne', sibiriniai vilkdalgiai, katžolės 'Walker's Low'
 (Geranium 'Rozanne', Iris sibirica, Nepeta 'Walker's Low')

Pavėsingesnėje pusėje vietą rado vidinio kiemelio priešakinėse linijose atsikartojantys snapučiai 'Rozanne', astrancijos ir melsvės (tik čia parinkau kitas veisles). Sibirinių vilkdalgių juosta nėra vienalytė - pagrindą sudaro rūšiniai sibiriniai vilkdalgiai (Iris sibirica), tarp jų įsimaišo baltažiedė forma 'Alba' ir tamsiai violetinius žiedus skleidžiantys bei vėliau žydintys 'Demure Illini'.

Sibiriniai vilkdalgiai 'Demure Illini', didžiosios astrancijos 'Abbey Road'
 (Iris sibirica 'Demure Illini', Astrantia  major  'Abbey Road')

Kad pagyvinti vyraujantį mėlyną/violetinį/bordo koloritą gėlyną papildžiau baltais ir gelsvais tonais. Iš minėtų baltų sibirinių vilkdalgių 'Alba' ir mėlynai žydinčių rūšinių vilkdalgių žydėjimo estafetą vėliau perima violetinių 'Demure Illini' bei baltų su gelsvomis dėmėmis 'Dreaming Yellow' sibirinių vilkdalgių duetas.

Itoh bijūnai 'Bartzella', sibiriniai vilkdalgiai 'Dreaming yellow' ir 'Alba'
 (Paeonia (Itoh) 'Bartzella', Iris sibirica 'Dreaming yellow', 'Alba')

Birželį baltus žiedus skleidžia jazminai, spalvų gamą geltnonais žiedais ateityje papildys Itoh bijūnai 'Bartzella'.

Darželinis jazminas 'Aureus', jazminas 'Snowbelle'
 (Philadelphus coronarius 'Aureus', Philadelphus 'Snowbelle')

Gelsvi tonai sezono metu matomi jazmino 'Aureus' ir parinktų melsvių lapijoje. Pasodinau dvejų skirtingų veislių melsves. Tačiau šios (bent jau pirmaisiais metais) atrodo lyg būtų dvynės.

Melsvės 'Touch of Class' ir 'Catherine'
 (Hosta 'Touch of Class', 'Catherine')

Peržiūrėjus ankstesniais metais darytas nuotaukas teko konstatuoti faktą, kad nešina fotoaparatu į šį sodo kampelį užsuku pernelyg retai. Tad laiko ženklų kadrų kiekis šįkart tebus kuklus.

2017m. birželio mėn.

2017m. liepos mėn.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą