2018-02-25

Laiko ženklai: geltonai - mėlynas gėlynas

Šio gėlyno istorija viena ilgiausių sodelyje. Spalvinė gėlyno gama - šaltai geltonos ir mėlynos derinys papildomas pilkais, baltais ir violetiniais tonais -  nusistovėjo prieš penkerius metus. Augalų asortimentas kito ieškant patikimų augalų bei mokantis derinti augalus. Būtent šio gėlyno dėka gavau pirmąsias praktines augalų komponavimo atsižvelgiant į kero formą bei faktūrą pamokas.

2017m. liepos mėn.

Atėjus metui atnaujinti katžolių ir vilnotųjų notrų kerus, turėjau progą pagalvoti ir apie kitus gėlyno aspektus:
  • atsirinkus patikimus bei gražią kero formą išlaikančius augalus, gėlynas pristigo optinio lengvumo ir gyvybės;
  • didžiąją sezono dalį vyrauja katžolių žiedų mėlis. Šalto geltonio sumedėjusių augalų lapija ir vilnotųjų notrų pilkšvi atspalviai nesuteikia pakankamos spalvinės žaismės, trūksta spalvas tarsi suliejančio, apjungiančio elemento;
  • viduryje sezono dėl pakartotinio žydėjimo nupjovus didžiąją dalį priekinės linijos užimančias katžoles, gėlynas porai savaičių ištuštėja, nėra augalų-kaimynų, kurie pridengtų šias laikinas tuštumas.
Kaip kad jau užsiminiau, spalvinę gėlyno temą padeda įgyvendinti sumedėję augalai. Centriniu erdvės augalu pasirinkta geltonlapė raudonojo ąžuolo forma. Gėlyne atkartojamas gretimame augalų plotelyje augantis jazminas geltonais lapais. Šaltu geltoniu prisideda ir tarpinis kadagys.

Sumedėjusių augalų schema, 2017m. rugpjūčio mėn.

Raudonasis ąžuolas 'Aurea', tarpinis kadagys 'Pfizeriana Aurea',
darželinis jazminas 'Aureus'
(Quercus rubra 'Aurea', Juniperus x media 'Pfizeriana Aurea',
Philadelphus coronarius 'Aureus')

Geltonai žydinčių gėlių nėra daug - keletas geltonųjų viendienių kupstų, pora barškių 'Carolina Moonlight'. Viendienės įneša gyvybės kai gausius mėlynus žiedus iškėlę sibiriniai vilkdalgiai ima pamažu traukti žydėjimo finišo link. Planuodama pokyčius sodelio gėlynuose, išsikėliau sau mini užduotį - atkartoti ką nors iš augalų, augančių gretimose sodo erdvėse. Taip geltonai-mėlyname gėlyne atsirado mėlynai žydinčios barškės (kaip vidinio kiemelio aidas). Joms į kompaniją pasodinau ir pora geltonus žiedus skleidžiančiųjų. Barškės - ilgaamžiai augalai, tad jų indėlio teks luktelėti bent pora-trejetą metų.

Geltonoji viendienė
(Hemerocallis lilioasphodelus)

Sibiriniai vilkdalgiai
(Iris sibirica, Iris sibirica 'Alba')

Katžolė 'Walker's Low'
(Nepeta 'Walker's Low')

Struktūriškumo gėlynui suteikia stambesnius lapus turintys augalai - akantai, vilnotosios notros. Tačiau pastarųjų metų vaizdas tapo pernelyg statiškas.

Švelnusis akantas, vilnotoji notra 'Helen von Stein'
(Acanthus mollis, Stachys lanata 'Helen von Stein')

Idant gėlynas taptų optiškai lengvesnis ir žaismingesnis, nutariau pasitelkti į pagalbą dekoratyviąsias žoles. Gėlynas prigludęs prie šiaurinę sklypo ribą žyminčios spygliuočių eilės, tad orientuotas į pietų pusę ir visą dieną apšviečiamas saulės. Dirvožemis čia taip pat lengvesnis nei kituose želdynams skirtuose ploteliuose. Dekoratyviųjų žolių tarpe mano akį patraukė virblės - vidutinio ūgio žolės gražiai išlinkstančiais stiebais bei mėgstančios saulėtas skurdesnes vietas. Patrauklios išlieka labai ilgai. Netgi dabar, vasario mėnesį, jų kupstai vis dar puikiai išlaikę būdingą formą.

Virblė
(Achnatherum calamagrostis)

Ankstesnę galinę gėlyno liniją pokyčiai palietė minimaliai - sibirinių vikdalgių ir akantų gretas praėjusį sezoną papildžiau barškėmis (Baptisia australis). Vidurinę ir priekinę gėlyno linijas atėjus pavasariui planuoju apjungti ir pakeisti sodinimo schemą. Idant išgauti labiau persipinantį vaizdą, katžoles, virbles ir vilnotąsias notras planuoju sodinti įstrižais šuorais. Didesnis svoris numatytas dekoratyviosioms žolėms, katžolių planuoju palikti mažiau. Viliuosi, kad minštesnis ir judresnis virblių siluetas taps skirtingus gėlyno augalus į vienį apjungiančiu elementu. Pakeistas išdėstymo būdas ir virblių kaimynystė taip pat turėtų lemti patrauklesnį gėlyno vaizdą laukiant pakartotinio katžolių žydėjimo.

Daugiamečių gėlių sodinimo schema, 2017-2018m.

Kadangi virblių šiam pavasariui būsiu pasidauginusi maždaug pusę reikiamo kiekio, joms skirtus plotelius ketinu paįvairinti gojiniais šalavijais 'Caradonna' ir/ar patogoninėmis verbenomis. Galbūt šis laikinas sprendimas pasiteisins, violetiniai tonai pritiks ir... užsiliks ilgesniems metams.

Gojiniai šalavijai 'Caradonna', patagoninės verbenos
 (Salvia nemorosa 'Caradonna', Verbena bonariensis)

Pabaigai - tradiciniu "Laiko ženklų" įrašams tapęs trumpas žvilgsnis į gėlyno evoliuciją.

2015m. birželio mėn.

2014m. liepos mėn.


2014m. birželio mėn.

2013m. birželio mėn.

2011m. liepos mėn.

4 komentarai:

  1. Sveiki, po ilgesnio laiko užsukau į svečius ir labai džiaugiuosi matydama tiek daug naujo ir gražaus !
    Praeitais metais aš taip pat pasidauginau virblių. Labai geras augalas, net ir dabar, žiemą puikiai laiko savo formą. Norėjau paklausti, ar pajūrinė balža nepateisno lūkesčių, kad jos nesimato naujame gėlyno variante ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Malonu vėl susitikti, Aukse :)
      Paskutiniaisiais metais ėmiau labai kreipti dėmėsį augalo vaizdą viso sezono metu. Pajūrinė balža nuostbiai atrodo iki žydėjimo ir per žydėjimą. Vėliau augalas praranda gražią bendrą kupsto formą - lapai nebe tie, nukirpus žiedynus kiek pakrikę. Jei palikti žiedynus, kurių ažūras įdomus, reiktų dar lengvesnės žemės - labiau link smėlio, priesmėlyje neišlaikę savo "karūnos" stiebai gana stipriai pajunta žemės trauką. Radus pakaitalą, kuris visą sezoną išlieka gražus (vilnotąją notrą 'Helen von Stein'), balžų tiesiog atsisakiau. Bet neabejotinai jas rekomenduočiau smėlingam dirvožemiui saulėkaitoje.

      Panaikinti
  2. Laba diena, Jūsų užrašai, o ypač nuotraukos man kaip įkvėpimas ir pavyzdys :) tad aš labai norėčiau sužinoti daugiau kaip Jūs kuriate gėlynus :) Kadangi aš visiškai žalia, tad gal ir juokingai atrodys, bet man pasidarė labai įdomu kaip kuriamas Jūsų gėlynas, o tiksliau kaip Jūs dauginat augalus. Ar Jūs tiesiog dalinate augalų kerus ir taip po truputi užsodinate planuojamą gėlyną, o gal turit tokį ale "eksperimentinį darželį", kuriame auginat augalų daigus, o vėliau juos išsodinat į reikiamą vietą? Pernai įsigijau pirmus savo daugiamečius augalus tarp jų ir gojinius šalavijus ir tiko po kelis vienetus, kadangi norisi jų daugiau, bet šiandienos kainos neleidžia per daug įsisvajot, tad galvoju ieškoti išeičių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turiu nedidelį eksperimentinį plotelį, maždaug 3x4m. Čia paprastai keliauja gėlės-naujokės, kurias noriu išbandyti. Jei pasiteisinus noriu pasodinti gėlynuose - paaugusį kerą padalinu ir išsodinu.

      Jei noriu daugiau kurios nors anksčiau pasiteisinusios ir jau gėlynuose augančios gėlės, tiesiog per eilinę pertvarką persodindama gėlyną išskaidau kerus į daug sodinukų.

      Anksčiau poreikio atskiram eksperimentiniam ploteliui nebuvo, kadangi visi gėlynai buvo kaip eksperimentiniai :)

      Panaikinti