2020-05-10

Baltai rausvi gegužės duetai

Komponuodama gėlynus, paprastai stengiuosi taip parinkti gėles, kad vienu metu žydėtų (ar kitaip trauktų dėmesį) dviejų-trijų gėlių derinys. Panašiai galima parinkti ir sumedėjusių augalų derinius. Abu deriniai, kuriuos pristatysiu šiame įraše, atėjo į mūsų sodą netikėtai - tiesiog sodinant patikusius augalus. Ir tik laimingo atsitiktinumo dėka buvo pasodinti greta. Jų žydėjimas panašiu metu tapo džiaugsmingu atradimu.

Pirmasis derinys: medlieva 'Ballerina' ir rojaus obelaitė 'Royal beauty'. Pirmoji visad startuoja medlieva. Jos žydėjimas nėra ilgas, tačiau baltų žiedų elegancija paperka. Tuo metu, kai medlieva pačiame žydėjimo įkarštyje, rausvi žiedų pumpurai "be vienos minutės iki žydėjimo" subtiliai traukia akį. Medlievai pradėjus barstyti pirmuosius žiedlapius, pradeda skleistis rojaus obelaitės ryškiai rausvi žiedai. Jais obelaitė apkimba itin gausiai ir žydėjimo piko metu atrodo išties įspūdingai.

Amelanchier laevis 'Ballerina', Malus 'Royal Beauty'
(medlieva 'Ballerina', rojaus obelis 'Royal Beauty')

Amelanchier laevis 'Ballerina', Malus 'Royal Beauty'
(medlieva 'Ballerina', rojaus obelis 'Royal Beauty')

Amelanchier laevis 'Ballerina'
(medlieva 'Ballerina')

Amelanchier laevis 'Ballerina'
(medlieva 'Ballerina')

Malus 'Royal Beauty'
(rojaus obelis 'Royal Beauty')

Malus 'Royal Beauty'
(rojaus obelis 'Royal Beauty')

Antrasis derinys: pilkosios lanksvos 'Grefsheim' ir paprastosios ievos 'Colorata'. Didžiajame sode lanksvas sodinome ne tik eile, bet ir medžių grupių pakraščiuose. Paprastosios ievos 'Colorata' čia pakeitė žaliažievius (lot. Acer tegmentosum) ir pilkuosius (lot. Acer griseum) klevus, kuriems atviras vėjams sodas netiko. Vėlgi, laimingo atsitiktinumo dėka ievos ir lanksvos atsidūrė greta. Vos tik lanksvos gausiai išskleidė baltus žiedus, ievos ėmė skleisti pirmuosius rausvus žiedelius. Medeliai bei krūmeliai dar labai jauni, tad šio derinio tvarumas dar nepatikrintas metų bėgyje. Vistik nuojauta kužda, kad baltai-rausva gegužė džiugins ne tik kieme, bet ir didžiajame sode.

Spiraea cinerea 'Grefsheim'
(Pilkoji lanksva 'Grefsheim')

Prunus padus 'Colorata'
(Paprastoji ieva 'Colorata')

3 komentarai:

  1. Labai gražiai dera... Aš irgi dabar dirbu su spalvom ir nors negerai judinti žydinčių augalų, bet tik tada tu gali juos pasodinti ten, kur jie geriausiai tinka, o iki rudens ar pavasario viskas pasimiršta. Ir dar stengiuosi atsisakyti visų raudonai žydinčių, nes jie prie nieko nesiderina man.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš tiesų, Lina, gerai pastebėjote, raudoną sode iš tiesų sunkiau prisijaukinti nei kitas spalvas, tačiau vis tik įmanoma ;) Jei rasite pasiteisinusių derinių, būtinai pasidalinkite!

      Panaikinti
  2. Pas mus vidutinio sunkumo, gana derlingas priesmėlis.

    Jei raudoni žiedai labai dideli, kaip pas mane yra kartu susodintos t. raudonos AH rožės 'Mr Lincoln' ir 'Velvet Fragrance', tai prie tokių augalų sodinu kontrastuojančios pilkos spalvos lapinius augalus - žiles, vilnotąsias notras- kurie dar ir pridengs šitų rožių apačią, kuri nuplinka antroje sezono pusėje. Prie šito derinio dar tiktų kažkuris iš smilginių žolynų, kad įneštų dinamikos, ir galima dar pridėti bet ką žalią, tik jokių kitų spalvų, nes rėš akį. Gaunasi labai dramatiškas derinys moderniam sodui. Galima dar pašviesinti smulkiais baltais žiedais, kad ir guboja.

    Jeigu raudoni žiedai mažesni, kaip tulpių, žiognagių, gaisrenų, mažesnių aguonų, tokius sodinu kitame saulėtame laisvo stiliaus gėlyne 'a la pieva', pamaišant su įvairaus ryškumo nedideliais geltonais ir oranžiniais žiedais - tos pačios tulpės ir žiognagės, paprastos ramunės, medetkų, gelsvų narcizų mix ir pan. Čia tinka bet kokių spalvų nedideli žiedai, išskyrus labiausiai 'rėkiančias'. Kad nebūtų per marga, palei taką viską įrėminau rasakilomis ir žemaūgiais dekoratyviniais česnakais.

    AtsakytiPanaikinti