2012-10-20

Kas nuspalvina rudenį?

Rudenį labiausiai traukia į tą sodo pusę, kurioje pasodinti šermukšniai. Jau pora metų mano favoritas yra japoninis šermukšnis 'Dodong', pernai džiuginęs sodria raudona lapijos spalva, o šiemet nustebinęs kita palete.

Sorbus commixta 'Dodong'

Pirmasis rudenį į kiemą pakviečia japoninis šermukšnis (S. commixta), tačiau skuba ir nubarstyti lapus. Jo lapų raudonį pakeičia paprastojo šermukšnio 'Joseph Rock' nusispalvinę ganėtinai smulkūs lapeliai.

Sorbus commixta, Sorbus aucuparia 'Joseph Rock'

Jauni japoninio šermukšnio medeliai šiemet nudžiugino ir uogomis.

Sorbus commixta, Sorbus commixta 'Dodong'

Raudonasis ąžuolas vienas pirmųjų medelių, kuriuos pasodinome savo kieme. Po poros metų įsigijome ir geltonlapę raudonojo ąžuolo formą 'Aurea', kuri rudenį dabinasi ne tokiais solidžiais atspalviais kaip rūšinis augalas.

Quercus rubra (1, 2), Quercus rubra 'Aurea' (3)

Pažvelgę į miškus bei parkus rudeniui dovanojame epitetą "auksinis". Soduose įprasta ir dažna kaukazinė slyva taipogi vilioja akį saulėtais lapais.

Prunus cerasifera

Geltonlapis rūgštusis žagrenis 'Tiger Eyes' rudenį kur ne kur nurausta taip primindamas už gražią lają, įspūdingą rudeninę lapų spalvą ir vaisynus giriamą rūšinį rūgštųjį žagrenį. Pastarojo dažnai į savo kiemus neįsileidžiame dėl plitimo atžalomis, tačiau veislė 'Tiger Eyes' nepasižymi agresyviu būdu ir užauga apie 2m aukščio bei pločio krūmeliu.

Rhus typina 'Tiger Eyes'

Vis dar retokai mūsuose auginamo didžiojo vokarnio lapuose vyrauja geltoni tonai, tačiau panašu, kad jam patinka ir raudonos bei sodriai purpurinės spalvos. Pirmąją žiemą po pasodinimo sulaukėme entuziastingai nusiteikusių kiškių, kurie krūmelį "nugenėjo" iki pat sniego dangos.

Fothergilla major

Priešais langą, pro kurį galime pasidairyti pietaudami, yra "ugninis" kampelis. Tiesa, jis tokiu tampa tik rudenį. Šiemet jame ryškiausia abelija. Ji mūsų kieme atsirado ne dėl spalvingos lapijos rudenį, o dėl puikaus žiedų skleidžiamo kvapo. Tačiau "šalutinis poveikis" ne ką mažiau pritrenkiantis.

Abelia mosanensis

Nuo abelijos ryškumu stengiasi neatsilikti sparnuotasis ožekšnis 'Chicago Fire'. Šį krūmą pavadinčiau slapuku, kuris tyliai kiūto žaliojo sezono metu, o rudenį sušoka nors ir trumpą, tačiau įspūdingą ugnies šokį. Be to, žiemą dėmesį patraukia įdomia šakelių forma.

Euonymus alatus 'Chicago Fire'

Glotnioji medlieva 'Ballerina' dabinasi raudonai oranžine lapija. Praėjusiais metais vyravo raudoni atspalviai (nuotrauka žemiau), šiemet - oranžiniai. Kadangi vėtra suskubo pirmoji, šių metų spalvos liko neįamžintos.

Amelanchier laevis 'Ballerina'

Greta įsikūrė ir šių metų naujokė šluotelinė hortenzija 'Diamond Rouge', kuri papildo "ugninį" kampelį sodresniais atspalviais.

Hydrangea paniculata 'Diamond Rouge'

Kai lapų lieka vis mažiau, medžių ir krūmų šakų ažūre išryškėja uogos, kurios akis džiugins kur kas ilgiau  nei spalvinga lapija. Rojaus obelaitę 'Royal Beauty' įkurdinome taip, kad galėtume ją stebėti pro tą patį langą, kur dažniausiai susirenkame draugėn.

Malus 'Royal Beauty'

Uogas kaip iš gausybės rago beria ir blizgančiojo kaulenio gyvatvorė, kuri pasižymi gražia rudenine lapija.

Cotoneaster lucidus

Kur kas ryškesnės Damerio kaulenio 'Eichholz' uogytės. Dažniausiai jie auginami kaip žemę dengiantys kilimai, rečiau kaip kamieniniai augalai.

Cotoneaster dammeri 'Eichholz'

Nuostabu, kai vis labiau žvarbstant orams akis glosto šiltos rudens spalvos.

5 komentarai:

  1. Sveiki, labai žaviuosi Jūsų sodu :-). Norėjau paklausti dėl japoninio šermukšnio 'Dodong': galvoju tokį pasisodinti reprezentacinėje vietoje, priešais namą. Yra tuščia 6 m pločio juosta, manau, tokio dydžio medis turėtų tikti. O kaip su uogomis? Matau, kad jų labai daug, ar jos greitai nukrenta, ar išsilaiko ilgiau ir pritraukia paukščius? Ar neerzintų jų byrėjimas? (pas mane byrėtų ant vejos, ne ant trinkelių)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Uogos oranžinės, kiek pailgesnės nei įprastro šermukšnio, blizgesniu paviršiumi. Laikosi kurį laiką, bet nepasakyčiau, kad labai ilgai. Visų šermukšnių, kuriuos turime (paprastojo svyruoklinė forma, "Joseph Rock", "Dodong", rūšinis japoninis), uogos laikosi panašiai. Iš vaisių pastebėjau, kad kur kas ilgiau laikosi rojaus obelaitės obuoliukai ar juodavaisės aronijos vaisiai (bet tai jau krūmas). Šermukšnis "Dodong" kol kas uogų pas mus sukrauna po kelias kekes, nes medelis gana jaunas, tad dėl byrėjimo nekažin ką galiu pasakyti. Paukščių, lesančių šio šermukšnio uogas, nemačiau. Man labai patinka šio medelio rudeninės spalvos, gražūs žvilgantys didesni nei kitų šermukšnių ir sveiki sezono bėgyje išliekantys lapai. Nuostabus medelis! Mūsų kieme taip pat pasodintas reprezentacinėje kiemo dalyje, netoli gatvės. Be to, "Dodong" 2012 metais gavo prestižinį RHS "Award of Garden Merit" apdovanojimą.

      Panaikinti
    2. Labai dėkoju už išsamų atsakymą. Pailgės medelyne mane dar informavo, kad ir skoninės šio šermukšnio uogų savybės neblogos, ar neragavote?

      Panaikinti
    3. Neragavom, bet šį rudenį būtinai pabandysim :)
      Dėl skoninių savybių pasisodinom trejetą sodinių šermukšnių, kurių uogos turėtų būti gardesnės. Tiesa, ragauti dar neteko, nes medeliai dar jaunučiai. Nemažai sodinių šermukšnių veislių turi rsmedelynas.lt

      Panaikinti
  2. oi kaip gražiai atrodo rudenėlis.. man tai ruduo dar asocijuojasi ir su džiovintais vaisiais, dalį džioviname patys, dalį perkame iš abrikosas.eu

    AtsakytiPanaikinti