2013-05-13

Iš čia kilo sodelis

Iš kur kyla vidinis impulsas kurti savąją žaliąją oazę? Kiekvienas iš Jūsų galėtų papasakoti vis kitą istoriją. Manoji prasideda sode, kuris skaičiuoja septynioliktus metus. Mačiau, kiek džiaugsmo teikia kūrybinis procesas, kaip žingsnelis po žingsnelio sodas auga ir vystosi, kiek daug galima nuveikti tiesiog imant ir darant... Palikusi savąjį sodelį užnugaryje kviečiu pasidairyti ten, kur šiuo metu gaiviomis spalvomis žaidžia pavasaris.

Įžengus į sodą atsiveria pagrindinė erdvė, kurioje akį gaivia žaluma patraukia baltakamieniai beržai. Čia pat auga ir kiti vieni pirmųjų šeimininkų pasodintų augalų - ąžuolai, lazdynai, skirpstas.


Arčiau namo esančioje erdvės dalyje išsidėstę ploteliai su žemaūgių dekoratyvinių augalų ir akmenų kompozicijoms. Pirmasis yra kalnelyje, kuris maskuoja senovinį rūsį.



Antrasis kiek tolėliau. Už jo žvilgsnis slysta vaismedžių sodo link. Derlius keliauja į rūsį, kuriame išsilaiko iki pat pavasario.



Apsukę ratą iš vaismedžių sodo grįžtame atgal į pagrindinę kiemo erdvę. Tiksliau, į tolimesniąją jos dalį, kur pavasarį žaismingai persipina įvairūs žalios spalvos apspalviai. Greta būdingų mūsų krašto gamtai medžių ir krūmų auga ir keletas dekoratyvinių augalų. Visa susilieja į darnią visumą.




Poilsio valandėlei kviečia pavėsinė, esanti netoli keturkamienio kaštono. Žvilgsnis keliauninkas randa vis naujų kertelių, sava paslaptimi viliojančių kilti ir atrasti sodą dar ir dar kartą iš naujo.


4 komentarai:

  1. pirmoji ir ketvirtoji foto kaip iš pasakos :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Malonu akims bėgioti ten, kur vyrauja harmonija. Harmonija tarp įprastų lietuviškų medžių, krūmų,gėlių ir dekoratyvinių spygliuočių. Norisi dar ir dar kartelį pažiūrėti ir patyrinėti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mane žavi šeimininkų pasirinkimas dalelę mums įprasto kraštovaizdžio apgyvendinti čia pat, savame kieme.

      Panaikinti