2013-07-12

Sodelio atspindžiai: liepa'2013

Paskutiniojoje birželio atspindžių nuotraukoje buvo matyti bepradedantys žydėti bobramuniai 'E.C. Buxton'. Nors sodinti praėjusio sezono antroje pusėje, liepos pradžią apipylė žiedų lavina lyg būtų gėlyno senbuviai.

Anthemis tinctoria ‘E.C.Buxton’

To paties gėlyno galinėje linijoje pasodintiems akantams reikia metų kitų, kad įgautų tūrį. Šiemet nemažus tuščius tarpus tarp akantų užpildžiau patagoninėmis verbenomis, kurios Lietuvoje yra vienmetės. Gėlynas jų dėka įgavo lengvumo.

Verbena bonariensis

Verbenos apgaubė ir vingiorykštines kraujažoles 'Credo'.

Achillea filipendulina ‘Credo’

Kokia liepa sodelyje be azijinių ir LA grupės lelijų? Pasilikus tik labiausiai patikusias ir pritikusias jų veisles sodo žydėjimas tapo kur kas harmoningesnis. Atėjo metas, kai spalvų fejerverkus norisi išmainyti į ramų žydėjimą. Geltonai mėlyname gėlyne beliko dvi azijinės lelijos - 'Everita' ir 'Lion Heart'. Pastaroji išties galinga bei įspūdinga lelija - tiek savo ūgiu, tiek žiedų dydžiu.

Lilium (Asiatic) 'Everita'

Lilium (Asiatic)  'Lion Heart'

Dienos - nakties spalviniu kontrastu žavi LA grupės lelijos 'Courier' ir azijinės lelijos 'Dimension' duetas.

Lilium (LA) 'Courier'

Lilium (Asiatic)  'Dimension'

Dėl žiedų grakštumo be galo mėgstu azijinę leliją 'Netty's Pride'.

Lilium (Asiatic)  'Netty's pride'

Jei atidžiau pažvelgtumėte į aukščiau esančios nuotraukos dešinįjį kraštą, pamatytumėte leliją su neįprastai daug žiedų pumpurų. Šis reiškinys vadinamas fasciacija, kuriai būdinga suplokštėjęs stiebas bei sutankėjęs žiedynas. Žmonėse tokios lelijos vadinamos "šimtažiedėmis". Žiedai būna smulkesni lyginant su kitomis tos pačios veislės lelijomis, neturinčiomis šios deformacijos. Manoma, kas šis reiškinys atsiranda dėl svogūno pažeidimų (pvz. šaltis, grybeliai, mechaninis pažeidimas). Iš dukterinių svogūnų išaugintos lelijos paprastai būna normalios.

Lilium (Asiatic)  'Netty's pride'

Pasižvalgę į lelijų žiedus grįžkime atgal. Ten, kur sustojome birželį ir pradėjome liepą. Pajūrinė balža vis tokia pat išraiškinga, katžolės 'Walker's Low' tebežydi, bobramuniai 'E.C. Buxton' link žydėjimo pabaigos. Verbenos savo spalva pritaria katžolėms ir būtent jų duetas labiausiai pamėgtas kamanių, bičių bei drugių.



Kas toliau? Liatrių besispalvinantys žiedų pumpurai žada, kad vabzdžių dūzgesys vis dar bus gražiausia sodelio muzika.

Liatris spicata

3 komentarai:

  1. Smagu matyti patagonines verbenas. Maniškės grįžta gerokai lėčiau - dar tik tik pradėti krauti pumpurai. Bet įrodymai, kad tikrai savaime pasisėja, surinkti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manosios startavo kovo viduryje ant palangės, tad nenuostabu, kad ir žiedai ankstyvesni. Aiste, ar gausiai jos sėjasi?

      Panaikinti
  2. Aš verbenas buvau palikusi žiemoti nenupjautas, tad pas mane jos užsisėjo labai gausiai, tik dygo labai vėlai. Pavasarį sudygo tik keli daigeliai, juos saugojau, po vieną sukėlinėjau į tinkamas vietas. Būtent jie dabar jau ruošiasi žydėti. Tačiau dabar prasidėjo masinis naujų daigelių dygimas, verbenos lenda iš visur, paskutinį kartą tik jas ir ravėjau. Bet manau, kad tie vėlyvesni daugai jau nespės pražysti, tad po žiemos problemos nebeliks.

    AtsakytiPanaikinti