2013-09-21

Sodelio atspindžiai: rugsėjis'2013

Žvelgiu į suolelio nuotrauką - kažin ar susidarytų bent valanda sudėjus visas per sezoną čia praleistas ramaus poilsio akimirkas. Žinojimas, kad kiek tolėliau pasukus per vidinį kiemelį atsivers kito gėlyno vaizdas, neleidžia užsibūti ilgėliau. Mėgstu ramius pasivaikščiojimus po sodą. Džiaugiuosi akiai maloniais rakursais bei neskubėdama dėlioju čia pat užgimusias mintis tolimesniems pokyčiams.


Šiuo metu sode patraukliausias geltonai-mėlynas gėlynas.  Žiedus vis dar lyg iš konvejerio žeria patagoninės verbenos, katžolės "Walker's Low" bei sidabrakrūmiai "Abbotswood". Nenuilstantis augalų-maratonininkų trio.





Vasarą, kai per gėlynus ritasi gėlių žiedų bangos, medžiai ir krūmai lyg aktoriai, vaidinantys antraplanius vaidmenis. Tačiau atėjus rudeniui, sumedėję augalai tampa vis lengviau pastebimi.


Vidiniame kiemelyje rudens pradžios veidą nuskaidrina putlūs šluotelinių hortenzijų "Diamond Rouge" ir "Limelight" žiedynai.



Pakartotinai žydi gojiniai šalavijai "Amethyst" bei "Ostfriesland"  ir savo turtų skrynias bitėms atveria puošnieji šilokai.



 Nedideliame vaismedžių sodelyje skiname raudonskruosčių obuolių derlių,



o štai šermukšnio "Joseph Rock" ir rojaus obelaitės "Royal Beauty" obuolėliai dar ilgai džiugins mūsų akis.



12 komentarų:

  1. Patagoninių verbenų ir kažolių jūra įspūdinga. Nors rašote, kad neturite tikslo išlaikyti parodinį gėlynų vaizdą per visą sezoną, bet panašu, kad jums tai natūraliai gaunasi :) Ar šluotelinės horenzijos "Limelight" nenurausta? Man tas raudanavimas yra mažiausiai patinkanti šluotelinių hortenzijų savybė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiuo metu "Limelight" žiedynai pradeda pamažu ruduoti. Jie dabar žalsvai-baltos spalvos su kur ne kur matonu švelniai rausvu atspalviu, kurio nuraudonavimu nelabai ir pavadinsi. Peržiūrėjau praėjusių metų nuotraukas - radau momentą su dominuojančia švelniai rausva spalva žiedynuose, dar ankstesniais metais panašiai kaip ir šiemet - "mergaitiško" etapo būta neryškaus.

      Panaikinti
  2. O žiedų žiedų jūros ! Visai dar nerudeniškos nuotaikos Jūsų gėlynuose :)
    O verbenos čia pačios pasisėjo ar buvo daigeliais išsodintos ? Jų tokia daugybė (labai gražu). Ar jos nestelbia šalia augančių augalų ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Verbenas kovo viduryje sėjau į dėžutes ant palangės. Praėjus šalnų pavojui išsodinau į gėlyną. Sodintos pagarbiais atstumais nuo kitų augalų, tad jų nestelbia

      Panaikinti
  3. Nuotraukos puikios. Gal tik rakursas, bet siloku ir hortenziju kampas- labai ramus ir dziuginantis:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Ele :) Tas kampas iš tiesų dabar spinduliuoja ramybę. Labai laukiu, kada jis atsiskleis visa savo esybe paaugus naujiems gyventojams.

      Panaikinti
  4. Nuostabu- taip spalvinga, o tuo pačiu ir džiaugsminga:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. šiltas, išpuoselėtas jaukumas.. tik ant suolelio sėdėti ir grožėtis.. labai gera jūsų ranka pasakytų mano močiutė :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. labai gražiai atrodo verbenos su kitais augalais. Į gėlynus įneša lengvumo ir grakštumo.
    Preitą pavasrį ir aš ieškojau nusipirkti sėklų, bet gaila sėklų parduotuvėse taip ir neradau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš praėjusį sezoną verbenų sėklų įsigijau iš e-seklos.lt, dalį e-seklos.lt asortimento galima rasti ir parduotuvėje "Viskas sodininkams" Vilniuje, Taikos g.1.

      Panaikinti