2018-07-08

Prahos botanikos sodas (ir ne tik)

Dažnai kiek užtrunka, kol nauji įspūdžiai, nugulę į nuotraukas, išvaduojami iš neperžiūrėtų ir nesurūšiuotų nuotraukų statuso. Šis įrašas - apie gegužės pabaigos pusdienį Prahoje. Išsukusi iš turistų pamėgtų maršrutų senamiestyje patraukiau į botanikos sodą.

Pažintį pradėjau su oranžerija, pavadintą skambiu Fata Morgana vardu. Oranžerija išties didelė, augalai vešlūs. Pagrindinėje patalpoje sužavėjo krištolo skaidrumo vandens baseinėlis su plaukiojančiomis žuvimis. Šarmo oranžerijai prideda aplink skraidantys egzotiški drugiai.



Botanikos sodas suskirstytas pagal augimvietes, nuo pavėsingo miško kampelio iki sausos augimvietės su šalčiui atspariais kaktusais. Yra ekspozicija su vandens ir pakrančių augalais.


Sarracenia purpurea subsp. purpurea, Sarracenia oreophila

Daugiamečių gėlių želdynai didelėje sodo teritorijoje neatrodo gausūs, tačiau sutinkami įvairiais pavidalais - atviros saulėtos vietos, sumedėjusių augalų pakraščiai, miško kampeliai, šlaitai.

 






Tuo metu, kai lankiausi, žydėjo bijūnai. Jų kolekcijai skirta atskira erdvė, pavadinta bijūnų pieva.

Paeonia (Itoh) 'Bartzella'

Sekant natūralistinėmis tendencijomis įrengta keletas žydinčių pievelių.



Dėmesį traukė ir medžiai bei krūmai. Nežinoma rožė ar erškėtis, apsipylęs smulkių baltų žiedelių lavina, margalapis bukas, žydintis tulpmedis, japoniško sodo ramybę baltais žiedais praskaidrinantys plunksnalapis lekėčius ir sedula.


Fagus sylvatica 'Albovariegata'

Liriodendron tulipifera 'Aureomarginatum'

Staphylea pinnata

Cornus kousa 'China Girl'

Neskubantiems įrengta vietų ramiai poilsio valandėlei - hamakai, mediniai šezlongai. Praha esti kalvotoje vietovėje, iš botanikos sodo atsiveria miesto panorama.



Netolimais esti ir zoologijos sodas. Netoli įėjimo pasitinka terasuotas gėlynas šlaite, kuris vizito metu skendėjo žieduose.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą