2018-07-28

Sodelio atspindžiai: liepa'2018

Vasarai persiritus į antrąją pusę, pasikeičia ir sodo "vedantieji" augalai - pastebimi tampa varpiniai žolynai, pražysta vėlyvesnės gėlės, medžiai ir krūmai nokina obuolėlius ir uogas.

Sodelyje šiemet pastebimos ne tik lendrūnų šluotelių bangos, bet ir virblių bei rudeninių mėlitų grupelės, padidėjusios praėjusiais metais pertvarkant gėlynus. 

Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster',
Eupatorium maculatum 'Riesenschirm'
(
Smailiažiedis lendrūnas 'Karl Foerster',
kemeras 'Riesenschirm'
)

Achnatherum calamagrostis
(Virblė)

Sesleria autumnalis
(Rudeninis mėlitas)

Liepos pabaiga man neatskiriama nuo kvapnių OT grupės lelijų žiedų ir gausaus šluotelinių hortenzijų žydėjimo. Lelijas 'Conca d'Or' šį pavasarį sodinau iš naujo, mat anksčiau augintų pora vienetų daugintis neskubėjo ir metų bėgyje tiesiog prapuolė. Dėl subtilių žiedų atspalvių 'Conca d'Or' - viena mėgstamiausių mano lelijų.

Lilium (OT) 'Conca d'Or'
(Lelijos (OT)
'Conca d'Or')

Lilium (OT) 'Sonora'
(
Lelijos (OT) 'Sonora')

Hydrangea paniculata 'Limelight'
(Šluotelinė hortenzija 'Limelight')

Sumedėjusių augalų tarpe pastebimos ne tik hortenzijos, bet ir obuolėlius nokinančios rojaus obelaitės, šermukšniai, uogas svarinančios juodavaisės aronijos.

Malus 'Royal beauty'
(Rojaus obelis 'Royal beauty')

Aronia melanocarpa 'Galicjanka'
(Juodavaisė aronija 'Galicjanka')

Kad ir kaip džiugintų pavieniai augalai, žvilgsnį labiausiai glosto nusisekęs bendras vaizdas. Vidinio kiemelio gėlyne minimalią lūkesčių kartelę perkopė tik saulėtesnioji gėlyno dalis, o į šešėlingąją teks grįžti vedinai naujų idėjų. Ne visų augalų poreikius pavyko įvertinti tiksliai, tad eksperimentai jaukinantis šešėlį tęsis.



Su didele viltimi laukiau geltonai-mėlyno gėlyno pokyčių rezultato. Nors pirmasis sezonas leidžia vertinti tik preliminariai, nuojauta kužda, kad virblės turėtų pateisinti lūkesčius ir suteikti trokštamą optinį lengvumą, gyvybę, judesį ir žaismę.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą