2020-02-08

Renkamės šilauoges

Šio pavasario planuose - pasisodinti kiek daugėliau šilauogių. Vieta sodinimui paruošta jau rudenį, tad beliko išsirinkti, įsigyti ir pasodinti. Auginsime savos šeimos poreikiams - vartoti šviežias uogas, o kas liktų - šaldyti.


Besidairydama, kokios veislės siūlomos Lietuvoje, dalį ju atmečiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių:

  • žemesnio augumo veislės ('Bluegold', 'Ivanhoe');
  • specialiojoje literatūroje užsimenama apie veislių trūkumus, tokius kaip neatsparumas ligoms ar šalčiui ('Early Blue'/'Earliblue'), silpnesnis augumas ar vidutinio skonio uogos ('Bluejay');
  • vėlyvos veislės ('Brigitte Blue', 'Chandler', 'Darrow', 'Elliot', 'Late Blue', 'Nelson') - Lietuvos mėgėjiškuose soduose labiausiai tinka auginti ankstyvąsias ir vidutinio vėlyvumo šilauoges.

Praktiškai visos ankstyvosios ir vidutinio vėlyvumo veislės įvardijamos kaip nokinančios skanias, labai gero ar puikaus skonio uogas. Skonis sąlyginė sąvoka, tad ir pasirinkimas nebuvo grįstas skonio aprašymu. Kreipiau dėmesį į tokias savybes, kaip krūmo augumas, derėjimo laikas, uogų derlius nuo vieno krūmo, uogų dydis, transportabilumas (savos uogos - puikios lauktuvės), galimybė ilgai išlaikyti nuskynus šviežias, tinkamumas šaldyti, vaiskrūmio atsparumas ligoms, šalčiams, šalnoms, šakų tvirtumas, priežiūros ypatybės.


Paprastai šilauogės grupuojamos pagal derėjimo ankstyvumą. Natūralu, juk šiomis nuostabiomis uogomis norime mėgautis kuo ilgiau. Iš ankstyvųjų veislių mano dėmesį patraukė 'Chanticleer' (pirmosios, kurias raškytume), 'Patriot' ir 'Reka' (abi šias veisles auginame - pasiteisino, be to - tinka šaldyti), 'Puru' (uogų pakantumas ekstremalioms sąlygoms, kas pastaraisiais metais tampa aktualija).

Ankstyvosios šilauogių veislės
(santrumpos: vid. - vidutinės, did. - didelės (uogų dydis);
prd. - pradžia, vid. - vidurys, pbg. - pabaiga (derėjimas))

Iš vidutinio ankstyvumo šilauogių norėtųsi pasisodinti po pora vienetų 'Bluecrop' (auginame ir dabar - kasmet gausiai deranti, patikima veislė), 'Toro' (auginame - derėti baigia vėliau nei 'Bluecrop', kaip ir pastaroji, tiktų šaldyti), 'Denise Blue' (sunoksta savaite vėliau, nei populiarioji 'Bluecrop'), 'Hardy Blue' (šiaurės kraštams dėl didelio atsparumo šalčiui tinkama veislė, išskirtinai saldžios uogos - skonio paįvairinimui, sunoksta rugpjūčio pradžioje - tad, ko gero, būtų vėlyviausios šilauogės mūsų sode).

Vidutinio ankstyvumo šilauogių veislės
(santrumpos: vid. - vidutinės, did. - didelės (uogų dydis);
prd. - pradžia, vid. - vidurys, pbg. - pabaiga (derėjimas))

Šilauogių sodinimui ruošiamės jau rudenį - iškasėme 18m ilgio, 1-1,1m pločio ir 0,5m gylio tranšėją. Pripildėme rūgščių durpių. Su kaupu, idant per žiemą suslūgtų ir vėliau šilauogės neatsidurtų "duobėje". Kadangi renkamės vidutinio augumo ir augesnes šilauoges, ketiname sodinti kas 1,5m. Patirtis su turima 5 šilauogių eilute rodo, kad kas 1m susodintos šilauogės praėjus keleriems metams ima viena kitai kutenti šonus, tad norėtųsi palikti daugiau erdvės.



Rašant straipsnelį remtasi šių šaltinių informacija:

1 komentaras:

  1. Nerealiai naudinga ir išsami informacija apie šilauogių veisles ir sodinimą! Labai pravertė, planuojant savo šilauogyną, ačiū Jums!

    AtsakytiPanaikinti