2013-02-02

Kvapų inventorizacija

Kuo arčiau pavasaris, tuo konkretesnės tampa sodininko svajos. Jau kuris laikas galvoju apie stacionarią pasisėdėjimo vietą sodelyje, apsuptą kvepiančių augalų. Mūsų senoliams kur kas svarbiau už žiedų įmantrumą buvo malonus kvapas. Pamenu, kaip vasaros pavakare su močiute ilgiau užsibūdavome šalia jos gėlių lysvelių, mat žydėjusios maloniai kvepiančios gėlės, kurių pavadinimas ir vaizdas nugrimzdo vaikystės toliuose. Tačiau kvapo vilionė įsirėžė atmintin ilgam. Galvodama apie kandidatus savajam kvepiančiam kampeliui, nutariau iš pradžių apsidairyti čia pat kieme.

Gegužės pradžioje kiemas nušvinta saulėtomis bei sniegą menančiomis narcizų žiedų spalvomis. Šios svogūninės gėlės dovanoja džiaugsmą ne tik akims, bet ir nosiai. Kvapas, tiesa, ne visiems gali patikti, tačiau pati neatsispiriu pagundai pasilenkti arčiau narcizo žiedo. Sodinti reiktų neužmirkstančioje dirvoje apie vasaros ir rudens sandūrą, nenusivėlinti, mat svogūnėliai iki žiemos turi gerai įsišaknyti.

Narcissus 'Cheerfulness', 'Calgary', 'Delta', 'Love Call', 'Monza', 'Dick Wilden'

Antroje gegužės pusėje it magnetas traukia paprastosios alyvos. Užburiantis aromatas, nuostabūs žiedynai ir visiškas nereiklumas dirvožemiui. Pasodinai ir džiaugiesi. Vienintelis darbas, kurį nuveikiu šių gražuolių labui - nukarpau nužydėjusius žiedynus, kad augalas neeikvotų jėgų sėklų brandinimui ir kitąmet vėl džiugintų gausiais žiedais.

Syringa vulgaris 'Krasavitsa Moskvy', NOID

Birželio pradžioje pražysta abelijos. Nepaprastai malonus aromatas ir iš tiesų ilgas bei gausus žydėjimas. Pirmoji pažintis su šiuo augalu prasidėjo nuo slėpynių - istorija telpa į tris žodžius - užuodžiau, pamačiau, "ištirpau". Kalbant apie šį augalą puikiai tiktų ir reklaminis šūkis "du už vieno kainą", mat krūmas rudenį nusidažo ryškiu raudoniu.

Abelia mosanensis

Trumpa, bet įsimintina, puikiųjų bijūnų kadencija birželio viduryje. Renkantis iš didelės gausybės šių ilgaamžių augalų veislių, derėtų atkreipti dėmesį į stiebų tvirtumą, mat sunkios žiedų galvos neretai nusvarina stiebus.

Paeonia lactiflora 'Solange', 'Serebrenij Velvet', 'Solfatare', 'Liubimaja'

Koks gi birželio mėnuo be darželinių jazminų? Jų trijulę pasodinome nedideliais atstumais, ateityje tikėdamiesi didelio vešlaus vieno krūmo vaizdo. Šių nereiklių krūmų priežiūra paprasta - iškart po žydėjimo genėti išpjaunant senus storus bei jaunus silpnus stiebus, patrumpinti išsikišusias šakas.

Philadelphus coronarius

Philadelphus 'Snowbelle'

Liepos pradžioje žydi kvapūs bites viliojantys čiobrelių kilimai. Puikiai tinka apvadams ar didesniems ploteliams apželdinti - pro sužėlusį kilimą sunkiai prasibrauna piktžolės.

Thymus serpyllum ‘Red Start’

Thymus citriodorus NOID

Kalendorinės vasaros vidurį pagerbia karališkosios lelijos. Kvapas stiprus, tad juo verčiau džiaugtis kieme, nesinešti skintų gėlių į namus.  

Lilium regale

Netrukus, antroje liepos pusėje, pasipila vamzdelinių lelijų žiedai. Esama veislių ne tik baltais, bet ir geltonais, oranžiniais, rausvais žiedais. Kur kas lepesnės už dažniausiai mūsuose auginamas azijines lelijas, dukteriniais svogūnais dauginasi lėtai, tad nėra populiarios.

Lilium (Trumpet) 'Meness Upe'

Liepos pabaigoje - rugpjūčio pradžioje žydi vadinamieji Orientpet (OT) lelijų hibridai, sukurti kryžminant rytinių (Oriental) ir vamzdelinių (Trumpet) lelijų hibridus. Žydi milžiniškais stipriai kvepiančiais žiedais. Paprastai tai aukštos, tvirtos lelijos. Kadangi žydėjimas vėlyvas, stiebai su lapais ilgai išlieka žali. 
Lilium (OT) 'Conca d'Or'

Lilium (OT) 'Forbidden'

Lilium (OT) 'Sonora'

Pavasarį pasisėjus vienmečių kvapiųjų pelėžirnių, jų kvapių žiedų galima tikėtis antroje vasaros pusėje.

Lathyrus odoratus 'Blue Ripple'

Na, o bet kuriuo šiltojo sezono metu pasiilgus gaivaus aromato, pakanka ranka perbraukti per katžolių kelmelį.

Nepeta fassenii 'Walker's Low'

5 komentarai:

  1. Graži svajonė. Aš irgi vis pagalvoju, kad kada nors norėčiau sukurti kvapų sodelį... Bet iš jūsų nuotraukų panašu, kad visas jūsų sodelis jau ir dabar turėtų būti pilnas kvapų. Vien pamačius tokias lelijų marias apima saldumas. Smalsu, kokie dar augalai pretenduos į vietą prie kvepiančio suolelio?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesinori primarginti daug skirtingų augalų. Ketinu sodinti pora abelijos krūmelių ir derinti daugiametes gėles su svogūninėms. Vienas variantas būtų su bijūnais, maždaug toks:
      pirmojoje linijoje: katžolės ir narcizai tarp jų,
      antrojoje linijoje: bijūnai, o jų užnugaryje vamzdelinės ar karališkosios lelijos.
      Kitas variantas galėtų būti be bijūnų, bet kol kas nerandu pagrindinio vaidmens atlikėjo.

      Panaikinti
  2. Tikrai labai geras jausmas būnant sode jausti jo kvapus. Labai pasiilgstame tų kvapų per žiemą :). O skintų gėlių kvapai kambaryje visai kitaip "skamba", nei joms augant sode. Narcizų ar lelijų kvapai kambaryje per daug intensyvūs, o lauke jie svaiginančiai malonūs. Puiki mintis turėti kvapųjį kampelį sode.
    O štai abelijos kvapo neteko pažinti, todėl labai jau esu suintriguota :)ir bandysiu ieškoti pavasarį jos sodinuko, nes ir rudenį ji labai graži.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Savuosius abelijos krūmelius, įsigijau puikiame sodinukai.lt medelyne Pailgėje.

      Panaikinti
    2. Ačiū, ten lankytis neteko, bus puiki proga :).

      Panaikinti