2019-01-19

Patikimieji: snapučiai 'Rozanne' ir 'Max Frei'

Snapučių pasirinkimas labai platus. Jų tarpe esti ir aukštų, ir žemų, galinčių augti drėgnesniame ir sausesniame dirvožemyje, tinkančių saulėtam ir pavėsingam gėlynui, formuojančių dailius kupstus, dengiančių žemę kilimu ar užpildančių tarpus tarp kitų gėlių. Žiedų paletė taip pat nėra siaura - mėlyni, violetiniai, balti, švelniai ir ryškiai rausvi. Taigi, kone kiekvienas sodininkas jų tarpe gali rasti "savuosius".

Sodelyje išbandžiau keletą - augius 'Johnson's Blue' ir 'Orion', vidutinio ūgio 'Rozanne', žemaūgius 'Baby Blue', 'Ballerina', 'Max Frei', Renardo snapučius, stambiašaknius snapučius 'Album'. Eksperimentiniame plotelyje praėjusį sezoną įkurdinau 'Biakovo'. Šį įrašą skirsiu labiausiai pasiteisinusiems - 'Rozanne' ir 'Max Frei'.

Snapučiai 'Rozanne', gojiniai šalavijai  'Caradonna'
(Geranium 'Rozanne', Salvia nemorosa  'Caradonna'
)

Snaputis 'Rozanne' papirko mano simpatijas vos tik atskleidė savo charakterį - nenutrūkstamas žydėjimas iki pat šalnų, daili kero forma, puikiai dengia žemę. Pastebimiau ima žydėti slopstant didžiajam birželio bumui. Iš pradžių kerelis neužima daug vietos, bet įsibėgėjus sezonui jos prisireikia vis daugiau. Auga daugiau į plotį (~70-80cm), nei į aukštį (~40cm). Puikiai jaučiasi daliniuose pavėsiuose.

Snapučiai 'Rozanne', didžiosios astrancijos 'Abbey Road'
(Geranium 'Rozanne', 
Astrantia  major  'Abbey Road')

Mano akiai snaputis "Rozanne" - tobulas augalas priešakinėms gėlyno linijoms. Ypač parankus privačiuose soduose, kur gėlynai sąlyginai nedideli ir norisi žiedais džiaugtis kuo ilgiau. Sodininkui-mėgėjui, norinčiam užsiauginti didesnį sodinukų kiekį pačiam, teks apsišarvoti kantrybe - net ir vizualiai nemažų kerų neišeina padalinti į daug dalių (stiebeliai driekiasi žeme nesišaknydami). Kita vertus, tai nėra blogai - atnaujinti šių snapučių dažnai netenka ir turima laiko kitai veiklai sode. Nutarus įsigyti iš profesionalių gėlininkų, gali nustebinti didesnė nei kitų snapučių kaina, tačiau šis augalas, jei tik jam patiks sode, iš ties vertas kiekvieno cento.

Snapučiai 'Rozanne'
(Geranium 'Rozanne'
)

Snapučiai 'Rozanne', astrancijos
(Geranium 'Rozanne', 
Astrantia  maxima)

Raudonžiedis snaputis "Max Frei" - gana ankstyvas. Kol sodas dar tik ruošiasi didžiajam birželio žydėjimui, jis "dirba" visu pajėgumu. Vėliau sezono bėgyje žydi negausiais žiedais. Neaukštas (~20cm), kerelis itin taisyklingos formos. Pirmus pora metų būna gana nedidelis, tačiau vėliau nejudinamas tampa žymiai kuplesnis. Sodelyje auga saulėtuose gėlynuose. Šį sezoną norėtųsi pabandyti auginti pusiau pavėsinguose ploteliuose - teorija sako, kad ir čia turėtų pritapti.

Raudonžiedžiai snapučiai 'Max Frei'
(Geranium sanguineum 'Max Frei'
)

Raudonžiedžiai snapučiai 'Max Frei', gražiažiedės veigelės 'Nana Purpurea'
(Geranium sanguineum 'Max Frei', Weigela florida 'Nana Purpurea'
)

Raudonžiedžiai snapučiai 'Max Frei', katžolės 'Walker's Low'
(Geranium sanguineum 'Max Frei', Nepeta 'Walker's Low'
)

3 komentarai:

  1. Irma, puiki apžvalga, ačiū :) Dar labai rekomenduočiau pabandyti 'Tiny Monster' (not so tiny :D) ir būtinai 'Dilys'. Labai geri snapučiai darbininkai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rasa :) Kaip tik šį savaitgalį dairiausiu po daugiamečių katalogus, atnaujintus naujam sezonui. Už "Dilys" aprašo akis užkliuvo, o 'Tiny Monster' mielai pasidairysiu dar kartelį :)

      Panaikinti
  2. Kaip Jums Rosanne šiais metais? Kiek skaitinėjau, savo gėlynų nelaistote. Kaip Rosanne atlaikė tokią sausrą?

    AtsakytiPanaikinti